Prof. dr. Victor Costache: ceasurile smart și sănătatea inimii

Prof. Dr. Victor Costache explică importanța monitorizării sănătății inimii.

Prof. Dr. Victor Costache a vorbit într-una dintre emisiunile CSID.RO Live despre importanța tehnologiei în monitorizarea bolilor cardiace, dar și despre importanța echilibrului atunci când vine vorba despre a ne baza prea mult pe ceasuri inteligente sau alte dispozitive care iau tensiunea, măsoară pulsul sau fac EKG-uri pe loc. 

„Este foarte important ca toți să avem un medic de familie, iar pe măsură ce înaintăm în vârstă, să avem și un medic cardiolog”, a spus Prof. Dr. Victor Costache în emisiune. Este important să ne monitorizăm tensiunea, mai ales că există o tehnologie în dezvoltare în acest sens. Există tensiometre pe care ni le putem pune singuri pe braț și ne aflăm tensiunea. Mai mult decât atât, există ceasurile inteligente care au devenit mici sisteme de telemedicină, de medicină la distanță.

Sunt multe smart watch-uri care au funcții impresionante și care nu au prețuri foarte mari – deci sunt accesibile – care monitorizează pulsul, saturația. Există, chiar, niște modele mai noi care reușesc să facă un traseu foarte fidel de EKG care ajută foarte mult diagnosticul precoce pentru un infarct de miocard sau de afecțiuni coronariene.

Toate aceste noi tehnologii ajută creșterea capacității de diagnostic pentru populație. „Sunt foarte multe grant-uri la nivel internațional pentru dezvoltarea acestor tehnologii pentru diagnosticarea și monitorizarea persoanelor cu patologii cardiace”, ne-a povestit Prof. Dr. Victor Costache. Este evident că aceste tehnologii au nenumărate beneficii, pentru că pacinetul are acces mai rapid la informații medicale destul de reale.

Însă, spune Prof. Dr. Victor Costache, aceste tehnologii nu trebuie transformate într-o psihoză, nu trebuie să devenim obsedați de aceste device-uri inteligente și să vedem simptome și boli acolo unde nu sunt. Medicul a povestit în emisiune cum tineri cu vârste de 30-35 de ani devin obsedați de ceasul inteligent și informațile pe care le arată acesta. Și vin la control să verifice dacă informațiile oferite de smartwatch sunt reale sau nu.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Prof. Dr. Victor Costache - Medic primar chirurgie cardiovasculara
Profesor universitar, medic primar Chirurgie cardiovasculară  și Doctor în Științe Medicale, Victor Sebastian Costache este cofondator al primului centru privat universitar de chirurgie cardiovasculară și toracică din România. A început facultatea în anul 1992 la Iaşi şi a terminat-o ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Medic primar chirurgie cardiovasculara
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult