Prof. dr. Victor Costache: sportul de performanță și sănătatea inimii

Sportul de performanță poate pune probleme celor cu malformații cardiace nediagnosticate.

Sportul de performanță poate pune probleme aparatului cardiovascular, mai ales dacă există anumite malformații. De aceea e foarte important să se diagnosticheze din timp anumite probleme ale inimii la sportivii de performanță. Prof. Dr. Victor Costache, medic primar chirurgie cardiovasculară, ne-a vorbit la una dintre emisiunile CSID.RO Live despre sportul de performanță și afecțiunile inimii. 

Tocmai pentru că au parte de o activitate cardiovasculară intensă, sportivii de performanță ar trebui să facă anumite analize mai amănunțite ale aparatului cardiovascular. Aceasta pentru a evita situațiile critice prin care pot trece din cauza epuizării fizice cu care se confruntă în competițiile sportive sau în teren.

Malformațiile cardiace pot fi depistat ușor, prin ecografie

„Există unele malformații cardiace care sunt subdiagnosticate la noi”, a spus în emisiune prof. dr. Victor Costache, medic chirurg. Sunt aproximativ 1000 de copii care se pierd în fiecare an din cauza lipsei diagnosticului bolii cardiovasculare, a anumitor malformații cardiace. Aceste probleme de sănătate legate de aparatul cardiovascular ar putea fi diagnosticate ușor printr-o simplă ecografie cardiacă.

„Tocmai de aceea este atât de important ca toți copiii care activează în sportul de performanță, să aibă parte de un consult cardiologic complex însoțit de o ecografie cardiacă”, recomandă medicul chirurg Victor Costache. Astfel, se pot evita acele accidente în care sportivii leșină sau își pierd cunoștința în teren sau la anumite competiții sportive. Mai mult, prin depistarea precoce a acestor malformații cardiace, se pot evita și acele evenimente dramatice ce se pot întâmpla pe teren, precum decesul sportivilor.

„Malformațiile cardiovasculare, atunci când sunt diagnosticate, tratate și operate la timp, sunt perfect reversibile”, spune prof. dr. Victor Costache. Ceea ce înseamnă că acești copii la care se depistează aceste malformații se vindecă în urma intervenției chirurgicale făcute pe cord. Mai mult decât atât, „își pot relua, ulterior, activitatea”, spune medicul chirurg.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Prof. Dr. Victor Costache - Medic primar chirurgie cardiovasculara
Profesor universitar, medic primar Chirurgie cardiovasculară  și Doctor în Științe Medicale, Victor Sebastian Costache este cofondator al primului centru privat universitar de chirurgie cardiovasculară și toracică din România. A început facultatea în anul 1992 la Iaşi şi a terminat-o ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Medic primar chirurgie cardiovasculara
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult