10 sfaturi pentru a scăpa de „pofta” de ţigară

Dacă te-ai hotărât să te laşi de fumat, dar te confrunţi cu „poftele” la fiecare pas, iată câteva trucuri care te vor ajuta, în doar 5 minute, să scapi de tentaţii.
  • Publicat:
  • Actualizat:
10 sfaturi pentru a scăpa de „pofta” de ţigară

Dacă te-ai hotărât să te laşi de fumat, dar te confrunţi cu „poftele” la fiecare pas şi ziua ţi se pare mai lungă decât este în realitate, am adunat pentru tine câteva trucuri care te vor ajuta, în doar 5 minute, să scapi de tentaţii.

Potrivit specialiştilor, poftele pe care le resimt persoanele care renunţă la fumat se împart în două categorii: pofte fizice şi pofte psihologice.

Poftele fizice sunt reacţii ale organismului ca urmare a lipsei de nicotină, care se pot manifesta prin anxietate şi o uşoară tensiune la nivelul gâtului sau stomacului.

Pe de altă parte, poftele psihologice sunt declanşate de evenimentele de zi cu zi, cum ar fi o sarcină dificilă la job, o ceartă cu iubitul sau traficul blocat. Activităţile precum şofatul, mâncatul şi băutul de cafea sau alcool pot, la rândul lor, să dea naştere unei reacţii de „poftă de ţigară”, deoarece sunt percepute ca activităţi relaxante.

Dacă te confrunţi cu astfel de piedici în calea renunţării la fumat, nu te descuraja, există soluţii! Identifică principala cauză care îţi conferă o poftă necontrolată de a fuma şi ia o pauză de la tot ceea ce faci.

Timp de câteva minute, încearcă să îţi îndrepţi gândurile spre alte activităţi, iar poftele vor dispărea una câte una. Încearcă unul sau mai multe dintre sfaturile de mai jos şi renunţă definitiv la fumat, un viciu care face milioane de victime în toată lumea.

Ce să faci pentru a scăpa de „pofta de ţigară”

1) Fă o plimbare în aer liber, respiră adânc şi aventurează-te în parcuri sau locuri neexplorate încă.

2) Dă „shut down” creierului – închide ochii şi creează un locaş în mintea ta care să îţi servească drept refugiu atunci când ai nevoie să te relaxezi. Nu uita să respiri corect în tot acest timp.

3) Bea un pahar cu apă – nu numai că va alunga pofta de ţigară, dar îţi conferă şi energie. Majoritatea „pofticioşilor” nici măcar nu-şi dau seama că, de fapt, deshidratarea este cea care le pune beţe în roate. Hidratarea îţi va ajuta metabolismul să funcţioneze mai bine, iar tu te vei simţi revigorat şi gata să o iei din loc, fără să mai fii înlănţuit de poftele nocive.

4) Aminteşte-ţi de ce ai vrut să te laşi de fumat – o listă cu motivele care te-au determinat să arunci ţigările la coşul de gunoi te poate ajuta să îţi aminteşti care sunt priorităţile tale. Ia o pauză de cinci minute şi gândeşte-te ce ai simţit când te-ai decis să te laşi de fumat, mai ales atunci când ai stins cu scârbă ultima ţigară. Motivele tale sunt la fel de puternice acum precum au fost în momentul în care ai luat decizia.

5) Găseşte-ti un hobby, fă ceva care îţi face plăcere – poţi desena, poţi face jogging, poţi viziona un serial. Sunt atât de multe lucruri frumoase de făcut, încât nu merită să-ţi iroseşti timpul, viaţa şi banii fumând ţigară după ţigară.

6) Cere ajutor – mergi la medic, întreabă farmacistul care sunt soluţiile care te pot ajuta să treci mai uşor peste perioada de sevraj nicotinic sau „ia în echipa viitorilor nefumători” un coleg de muncă ori un prieten, astfel încât să vă motivaţi reciproc .

7) Mulţumeşte-te cu ce ai – ia-ţi o clipă de răgaz pentru a reflecta asupra lucrurilor cu care ai fost binecuvântat. Multi oameni nu apreciază lucrurile mărunte care îi înconjoară şi au tendinţa să ia de-a gata lucrurile bune din viaţa lor. Fii recunoscător pentru toate aceste lucruri pe care le ai!

8) Mănâncă ceva sănătos – atunci când nivelul zahărului din sânge scade, pofta de ţigară e mult mai probabil să apară din senin, conferindu-ţi o stare nelinişte permanentă. În astfel de momente e bine să ai la îndemână cateva fructe, un iaurt plin de proteine, unt de arahide sau câţiva covrigei săraţi. Aceste gustări te vor pune din nou pe picioare şi îţi vor readuce buna dispoziţie.

9) Sună un prieten, socializează – starea ta emoţională va fi mult îmbunătăţită de conversaţiile cu persoane pe care le îndrăgeşti .

10) Încearcă psihologia inversă – poftele de ţigară nu sunt ordine pe care trebuie să le execuţi. Preia controlul şi găseşte-ţi resortul interior pentru a te relaxa în astfel de momente. Lasă poftele să te cuprindă, dar fii puternic şi acceptă că nemulţumirea resimţită face parte din procesul de vindecare. Cu puţin exerciţiu, orice problemă poate fi rezolvată.

Nu în ultimul rând, ai incredere în tine că vei reuşi să faci asta. Mii de oameni care nu sunt cu mult diferiţi faţă de tine reuşesc să se lase de fumat şi nu posedă abilităţi speciale cu care tu nu ai fost înzestrat. Crede în tine şi ai răbdare! Recompensa este pe măsura eforturilor!

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”