7 semne ca eşti într-o relaţie sănătoasă

Aurelia Ionescu, psiholog cu experienţă, ne dă 7 indicii importante care ar trebui să existe într-o relaţie sănătoasă.
  • Publicat:
7 semne ca eşti într-o relaţie sănătoasă

Din dragoste sau doar din teama de singurătate uneori, noi, femeile, ne dăm seama destul de târziu că suntem în relaţii toxice.

Tocmai de aceea avem nevoie de un psiholog să ne aducă cu picioarele pe pământ.

Aurelia Ionescu, psiholog, ne dă 7 indicii importante care ar trebui să existe într-o relaţie sănătoasă.

Respectul reciproc

Respectul este prezent într-o relaţie dacă fiecare îl preţuieşte pe celalălt pentru ce Persoana este, îi înţelege graniţele şi nu i le încalcă niciodată. De pildă, dacă spuneţi că nu vă este confortabil să faceţi un anumit lucru, partenerul dumneavoastră înţelege imediat şi nu vă mai cere să faceţi acel lucru?

Increderea

Dacă partenerul vă vede vorbind cu altă persoană de sex opus, se enervează imediat sau îşi păstreaza calmul pentru că ştie ca nu îl veţi înşela? Puţină gelozie e o emoţie firească, dar este foarte important  felul cum el/ea reacţionează când se simte gelos/geloasă.

Onestitatea

E greu sau imposibil să ai încredere în cineva dacă acesta nu este mereu onest în legatură cu diversele aspecte ale vieţii zilnice. Dacă declară că va fi într-un loc şi îl găsiţi în altul vă va fi mai greu să îl credeţi data viitoare, nu? Iar încrederea se va clătina puţin.

Sprijinul

Într-o relaţie sănătoasă, partenerul vă e alături… „la bine şi la greu”, exact cum spune ceremonia de căsătorie. Adică sărbătoreşte şi se bucură pentru voi când se întâmplă lucruri bune şi împarte cu voi suferinţa când vi se întâmplă lucruri neplăcute.

Corectitudinea

Participaţi în mod egal la luarea deciziilor? Vă întâlniţi de un număr (aproape) egal de ori cu prietenii voştri şi cei ai partenerului? Lucrurile se deteriorează rapid într-o relaţie dacă unul dintre parteneri insistă permanent să se petreacă lucrurile numai cum vrea acesta, adică atunci când relaţia se transformă într-o luptă pentru putere.

Identităţile (rămân) separate

Niciunul dintre parteneri nu ar trebui să se simtă forţat să pretindă că îi place ceva ce de fapt nu îi place sau să renunţe la a-şi vedea prietenii sau la activităţi care îi fac plăcere. Desigur, e nevoie de unele compromisuri, dar aceasta nu înseamnă să renunţi la a fi tu însuţi, cu familia, prietenii, interesele, hobby-urile, gusturile tale, adică cu ceea ce te defineşte ca persoană.

Buna comunicare

Uneori e greu să fim clari chiar şi faţă de cei apropiaţi. Aceleaşi câteva cuvinte pot de fapt să însemne lucruri foarte diferite. De aceea este atât de important să cerem clarficări, să punem întrebari, oricând nu suntem siguri că am înţeles bine. Este un gest foarte sănătos, care ne poate scuti de multe dispute şi chiar suferinţe, parte dintr-o atitudine sănătoasă mai largă, numită simplu: „verificarea realităţii”. Sau: nu vă opriţi din a mărturisi un sentiment sau o opinie doar pentru că vă e teamă că nu îi va plăcea partenerului sau că imaginea voastră ar avea de suferit.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”