Nici o toamna fara antioxidanti!

Unele dintre cele mai importante surse de antioxidanti sunt: vinetele si merele.
  • Publicat:
Nici o toamna fara antioxidanti!
Nici o toamna fara antioxidanti!

Zilnic, organismul uman este luat cu asalt de radicalii liberi, care distrug tesuturile si ataca functiile vitale. Rezultatul? Imbatranire prematura si diverse afectiuni asociate acestei etape a vietii. Le poti contracara cu ajutorul antioxidantilor pe care ii gasesti in aproape toate fructele si legumele de sezon. Bucura-te de beneficiile lor in fiecare toamna!

Antioxidantii sunt compusi naturali ce reduc efectele nocive ale radicalilor liberi, neutralizand moleculele de oxigen instabile si ajutand corpul sa-si pastreze celulele in stare buna. O parte sunt produsi chiar de organismul uman – acidul uric, coenzima Q10 sau acidul lipoic; altii, precum vitaminele C si E sau seleniul se obtin prin intermediul alimentatiei.

Printre cele mai importante surse de antioxidanti in acest sezon sunt vinetele, care au actiune antimicrobiana, anticancerigena si antivirala, reduc nivelul colesterolului si tin bolile cardiace la distanta. Cu un continut bogat de antioxidanti dintre cei mai puternici, fibre, vitaminele C si K, merele scad riscul de cancer de san si de colon, previn formarea calculilor renali si reduc nivelul colesterolului in sange.

Doua mere pe saptamana reduc riscul de astm si de diabet insulino-dependent. Nucile sunt o importanta sursa de vitamina E, antioxidant puternic ce previne imbatranirea precoce si are un rol protector impotriva bolilor coronariene.

Fara excese!

Aportul exagerat de antioxidanti in virtutea beneficiilor pe care le aduc, reprezinta un cutit cu doua taisuri. In conditiile in care metabolismul si sistemul de aparare al organismului impotriva factorilor patogeni depind de formarea radicalilor liberi, suplimentele de antioxidanti nu fac decat sa impiedice aceste procese.

Cercetatorii germani au dat drept exemplu beta carotenul, compus natural cu actiune anticancerigena, care insa creste riscul de cancer pulmonar la fumatori. Explicatia este cat se poate de simpla: in cantitate mare, antioxidantii nu protejeaza doar celulele sanatoase de atacul radicalilor liberi, ci si pe cele canceroase.

Rosiile procesate le bat pe cele naturale

Unul dintre cei mai puternici antioxidanti este licopenul, un pigment ce se regaseste in rosii, dar si in pepene rosu sau grepfrut roz. Intrucat nu este produs de corpul uman, doar prin intermediul unei diete adecvate ne putem bucura de beneficiile lui. In mod surprinzator, studiile au aratat ca licopenul este cel mai bine absorbit din rosiile procesate sau fierte, nicidecum din cele in stare naturala!

Citeste si Curcubeie vegetale la tine in farfurie
                   Invitatie la ceai


Foto: SHUTTERSTOCK

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Vezi nevazutul despre Parkinson
Vezi nevazutul despre Parkinson
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”