Sange menstrual cu cheaguri
Dr. Andreas Vythoulkas Medic specialist obstetrica-ginecologie

Buna ziua, pastilele anticonceptionale pot da astfel de dereglari, fie la inceputul utilizarii... citește

Cele mai
APLICAȚII

Calculează câte calorii poţi consuma zilnic fără să te îngraşi, află greutatea ideală, verifică în calculatorul nutrițional nutrienţii și caloriile din meniul tău sau vezi informaţiile nutriţionale din alimentele preferate.

7 mituri despre consumul de somon

Beneficiile consumului de peşte gras, între care se numără şi somonul, sunt numeroase şi atestate ştiinţific.

Printre acestea putem aminti: reduce riscul de boli coronariene, de infarct, de Alzheimer şi previne apariţia degenerescenţei maculare, principala cauză a orbirii la persoanele trecute de vârsta de 50 de ani.

Însă un studiu publicat de curând în revista Science pune pe jar lumea academică şi populaţia şi afirmă că majoritatea varietăţilor de somon care se găsesc în comerţ sunt specii de cultură care conţin foarte multe chimicale.


Nu trebuie să vă impacientaţi totuşi pentru că autorităţile iau măsuri şi chiar dacă somonul nu este prins direct din apele îngheţate ale oceanului, ci direct din „piscina home-made” a crescătorului de somon, acest sortiment de peşte este mult mai sigur decât oricare alt tip de carne, fie că vorbim de carne de pui, porc, miel sau vită.

Peştele gras, în general, este foarte bogat în acizi graşi Omega 3, esenţiali pentru o sănătate puternică.

Heringul, sardinele şi macroul sunt doar câteva specii de peşte gras, pe lângă somon, care vă pot asigura necesarul de acizi graşi benefici organismului.

Cu toate că somonul este considerat cel mai sănătos peşte, iată cum, uşor-uşor, acest aliment a fost învăluit de zvonuri şi mituri care îi ştirbesc din popularitatea pe care ar merita-o.

Mituri despre somon

  •  somonul nu are nicio influenţă asupra inimii

Afirmaţia este falsă deoarece este binecunoscut faptul că acizii graşi Omega 3 au o mare capacitate de a proteja inima, reducând astfel riscul de afecţiuni cardiace. Potrivit unui studiu , consumul de somon poate reduce cu 20% riscul de boli de inimă, atunci când este consumat de de 3 ori pe lună, cu 29%, atunci când este consumat o dată pe săptămână, cu 31%, când este servit de 2-4ori pe săptămână şi cu 34%, atunci când se consumă de mai mult de 5 ori pe săptămână.

  • somonul de cultură are mai puţini acizi graşi Omega 3 decât cel sălbatic

Şi de această dată, afirmaţia este un simplu mit, fără pic de adevăr. Somonul de cultură este la fel de bogat în Omega 3 precum cel sălbatic, iar uneori poate avea o cantitate mai însemnată din aceste substanţe benefice, după cum sugerează autorităţile americane, care spun că o porţie de somon de casă are în jur de 1,9 grame, în timp ce o portţie de somon de ocean are numai 1,2 grame.

Însă, trebuie să reţineţi un aspect important: cantitatea de Omega 3 depinde în foarte mare măsură de hrana care le este dată peştilor. De exemplu, peştii care sunt hrăniţi cu alge, cereale şi diferite tipuri de plancton vor fi mult mai bogaţi în Omega 3.

American Heart Association recomandă consumul a cel puţin două porţii de peşte săptămânal, indiferent că este un sortiment de peşte de cultură sau sălbatic.

  • pentru a beneficia de toţi nutrienţii din somon, acesta trebuie mâncat crud

Peştele în stare crudă conţine numeroase enzime care distrug tiamina, cum mai este numită vitamina B1, cu rol extrem de important în metabolism şi pentru menţinerea sistemului nervos. Căldura inactivează aceste enzime, deci este mult mai sigur să consumaţi peştele gătit, mai ales că acest tip de carne nu necesită mult timp pentru a fi preparat şi nici nu se gătesc la temperaturi crescute, astfel că totţi nutrienţii importanţi precum vitamina B, Omega 3 şi vitamina D se păstrează în aliment iar voi veţi beneficia la maximum de proprităţile lor vindecătoare.

  • somonul congelat nu este la fel de gustos precum somonul proaspăt

Nu este neapărat o regulă ca alimentele congelate să fie mai puţin gustoase decât cele proaspete. Uneori se întâmplă exact contrariul. Important este ca peştele să fie congelat la scurt timp după prinderea lui, iar peştele proaspăt din galantarele supermarket-urilor să nu stea cu zilele până să fie cumpărat şi preparat (vezi aici cum verifici prospeţimea peştelui).

  • pielea somonului este foarte grasă, deci trebuie îndepărtată înainte să îl gătim

somonDin contră, pielea somonului conţine mari cantităţi de Omega 3 care ajung în carnea peştelui odată ce este gătit. Deci, sub nicio formă, nu îndepărtaţi pielea pentru că aruncaţi tot ceea ce e mai bun. De asemenea, pielea somonului ajută la păstrarea frăgezimii şi împiedică destrămarea cărnii în toate direcţiile . Dacă nu vă împăcaţi cu ideea mirosului şi gustului fishy, adăugaţi puţină zeamă de lămâie atunci când îl gătiţi şi îndepărtaţi pielea, însă abia după ce l-aţi gătit şi este gata să fie mâncat.

  • somonul de cultură conţine coloranţi pentru a imita culoare roz naturală

În cuvinte puţine: FALS. Peştele de cultură nu are niciun fel de substanţe chimice periculoase pentru sănătate. Culoarea roz a cărnii este rezultatul carotenoizilor, compuşi care se găsesc în hrana peştilor şi care le asigură buna dezvoltare. Singura diferenţă este că peştele sălbatic capătă această culoare roz din algele şi crustaceele pe care le consumă, iar somonul de cultură devine rozaliu în urma suplimentelor alimentare care le sunt administrate, care sunt foarte sigure şi nu prezintă niciun pericol pentru sănătatea omului.

  • oasele din conservele de somon trebuie îndepărtate

Ba! Exact pe dos stau lucrurile. Oasele de peşte sunt uşor de ingerat datorită procesului de conservare care le înmoaie şi le face uşor de mestecat şi, pe deasupra, sunt o sursă excelentă de calciu.

De cât somon avem nevoie pentru a ne feri de boli?

Două porţii de somon a câte 150 de grame fiecare pe săptămână sunt mai mult decât suficiente pentru a beneficia de proprietăţile sale benefice. Înainte să îl cumpăraţi, aveţi grijă la aspectul său: trebuie să aibă o tentă lucioasă, umedă, o textură fermă şi o culoare deschisă şi un miros plăcut marin. Şi conservele sunt o alternativă de luat în seamă, mai ales că preţul acestui sortiment de peşte nu este chiar la îndemâna oricui.

Citește și:
Sfatul lunii: consuma somon cu un vin bun!
Somon cu andive
Somon cu sos de muştar şi miere


Exclusiv Online - 17.05.2017 Sursă foto: Shutterstock
Citește pe one.ro
Adelina Pestriţu, trucul la care apelează pentru a bea doi litri de apă pe zi Adelina Pestriţu, trucul la care apelează pentru a bea doi litri de...
El este ROMÂNUL botezat de Adolf Hitler! Ce nume a putut să-i pună liderul nazist El este ROMÂNUL botezat de Adolf Hitler! Ce nume a putut să-i pună...
Capricorn Capricorn 21 decembrie - 19 ianuarie

Gândeşte de două ori înainte de a decide ceva sau de a te exprima în legătură cu un subiect important! Punctele de interes, luna aceasta, vor fi veniturile si familia apropiată. Este foarte posibil...citește mai departe

×

 
×

CALCULATOR NUTRIŢIONAL
Află câte calorii conţine masa ta de astăzi!

Caută în lista de alimente »
One.ro
Autorităţile au anunţat cauza morţii cântăreţei Dolores O' Riordan Autorităţile au anunţat cauza morţii...
Ilinca Vandici, vacanţă de coşmar în...
Corina Caragea, imagini de vis din vacanţa...
Zf.ro
Este INIMAGINABIL ce se petrece: Cea mai nouă lege aprobată de PSD. ”A ŞTERS toate datoriile şmecherilor şi baronilor locali” Este INIMAGINABIL ce se petrece: Cea mai...
BusinessMagazin.ro
De ce a INTERZIS un hotel de lux ACCESUL BLOGGERILOR: "Dacă v-aţi găsi nişte slujbe adevărate, poate aţi avea bani să plătiţi, ca toată lumea!" De ce a INTERZIS un hotel de lux ACCESUL...
Locul de muncă perfect? Compania care oferă...
Cine este tânăra de 34 de ani care a devenit...
Descopera.ro
Ştiinţa din spatele SEXULUI. Cum poţi să îl faci mai BUN - VIDEO Ştiinţa din spatele SEXULUI. Cum poţi...
Ritualul SEXUAL prin care trecea orice TÂNĂRĂ,...
VIDEO - Este primul semn EXTRATERESTRU?....
Mediafax.ro
Crimă în centrul Capitalei | Principalul suspect, un cetăţean italian, susţine că a fost legitimă apărare/ Care ar fi fost motivul | FOTO, VIDEO Crimă în centrul Capitalei | Principalul...
Cum s-a scăldat Putin în apele îngheţate...
Cum se trăieşte la peste MINUS 60 de grade...
Gandul.info
HARTA consumului de alcool la nivel mondial. Surpriza din TOP 10 HARTA consumului de alcool la nivel mondial....
VESTE-ŞOC despre Sylvester Stallone. Informaţia...
A MURIT o legendă a muzicii rock. ANUNŢUL...
DA.ZF.ro
5 drumuri magice din România pe care poţi evada cu maşina - GALERIE FOTO 5 drumuri magice din România pe care poţi...
Cele 7 minuni ale României: locuri spectaculoase...
TOP 5 plaje sălbatice, foarte aproape de...
ProSport.ro
Un copil a mers la Hagi şi l-a întrebat: "Domnule Hagi, veniţi la ziua mea de naştere?" Gestul făcut acum de "Rege" vorbeşte de la sine despre caracterul celui mai mare fotbalist român din istorie Un copil a mers la Hagi şi l-a întrebat:...
Fotografiile nud ale Norei Mork au provocat...
Maria Şarapova, DE NERECUNOSCUT! Declaraţie...
ApropoTv.ro
Nicoleta Luciu, probleme grave de sănătate! Motivul pentru care nu a mai aparut la tv Nicoleta Luciu, probleme grave de sănătate!...
Ce SÂNI siliconaţi avea Eugenia Şerban...
Daniela Gyorfi, agresată sexual. Mărturisiri...
Go4it.ro
Un tăietor de lemne a doborât un copac pentru a-l urca în camion. Când a văzut peste ce a dat în interior s-a dat un pas înapoi, SPERIAT. A chemat imediat o echipă de cercetători Un tăietor de lemne a doborât un copac...
ProMotor.ro
FEMEIA nu ştia că este filmată, aşa că şi-a făcut de cap. Soţul ei a rămas INTERZIS când a văzut ce-i face consoarta, în maşina lui [VIDEO] FEMEIA nu ştia că este filmată, aşa...
Această FEMEIE nu are nicio jenă! DETALIUL...
Imaginile care demonstrează că DUSTER...
ULTIMA ORĂ
Apariţie-surpriză a lui Klaus Iohannis în acest weekend. Cum i-a surprins pe turiştii din „Elveţia României”

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nicio instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.