Vitamina B1 – beneficii, deficit, exces, DZR, surse

Supranumită şi “vitamina bunei dispozitii” sau “vitamina performanţei intelectuale”, vitamina B1 (tiamina) este indispensabilă sănătăţii fizice şi psihice.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Vitamina B1 - beneficii, deficit, exces, DZR, surse
9. Drojdia de bere conţine biotină. O cantitate de 7 grame de drojide uscată folosită la coacere conţine cam 1.4 mcg de biotină. Asta înseamnă 5% din necesarul zilnic.

Supranumită şi “vitamina bunei dispozitii” sau “vitamina performanţei intelectuale”, vitamina B1 (tiamina) este indispensabilă sănătăţii fizice şi psihice, având efecte benefice asupra sistemului nervos, digestiv, dar şi la nivelul muşchilor şi chiar al inimii.

Beneficii

Vitamina B1 poate juca un rol important în prevenirea şi / sau tratarea mai multor afecţiuni precum: alcoolism, boala Alzheimer, boala Crohn, insuficienţa cardiacă congestivă, depresie, epilepsie, fibromialgie, HIV / SIDA, psihoza Korsakoff’s, scleroza în plăci, encefalopatie Wernicke’s.

Deficit

Deficitul se manifestă prin: sensibilitate musculară, lipsa poftei de mâncare (anorexie), dureri oculare, iritabilitate, scăderea concentraţiei, furnicături în membrele inferioare şi superioare, memorie deficitară, tahicardie, dureri gastrice, senzaţie de oboseală imediat după trezirea de dimineaţă, sânge în urină, constipaţie, strabism, mers greoi, astenie, depresie, tulburări de memorie şi atenţie, hipotensiune şi chiar pareze.

Exces

Excesul de vitamina B1 – nu se cunosc efectele secundare în caz de supradozaj, tocmai de aceea nu s-a determinat încă o limită de siguranţă superioară petnru administrarea orală. Totuşi, administrarea unor doze mari de tiamină poate determina manifestări de natură alergică, în special în cazul administrării injectabile la persoanele cu istoric alergic.

Doza zilnică recomandată

Doza zilnică recomandată de vitamina B1 este de la 0,4 la 1,2 miligrame pe zi pentru copii, de 1,3 miligrame pentru adolescenţi şi pentru femei, şi de 1,5 miligrame pentru subiecţii de sex masculin; ele sunt mai ridicate în caz de sarcină, de alăptare şi, de asemenea, în caz de alcoolism cronic (deoarece atunci, necesităţile cresc în timp ce aporturile alimentare sunt adesea insuficiente).

Surse

Cele mai bune surse naturale de vitamina B1 sunt: drojdia de bere, carnea de porc, ficatul de vită, cerealele integrale, orezul brun nedecorticat, seminţele de floarea-soarelui, legumele uscate, fructele în coajă lemnoasă şi cartofii.

Citeste aici despre analiza medicala pentru vitamina B1.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”