Totul despre vertij: CSID.RO Live, 24 august. Cum se deosebește de amețeală

În ediția CSID.RO Live din 24 august, orele 16.00, vom discuta despre vertij, despre cauze, simptome, dar și terapiile moderne pentru vertij.

Invitatul emisiunii CSID.RO Live din 24 august este dr. Maxim Vasian, medic specialist ORL în cadrul SANADOR. Alături de Beatrice Osanu și Bianca Poptean, jurnaliste „Ce se întâmplă, doctore?”, medicul răspunde la cele mai importante întrebări legate de vertij:

  • ce este de fapt vertijul;
  • cum îl deosebim față de alte tipuri de amețeală;
  • care sunt cauzele vertijului;
  • care sunt categoriile de persoane afectate cel mai mult;
  • ce riscăm dacă neglijăm vertijul;
  • când ar trebui să mergem la medic și cărei specialități medicale ar trebui să ne adresăm;
  • cum se diagnostichează vertijul
  • cum se trateaza modern vertijul.

De ce apare vertijul

Dr. Maxim Vasian, medic specialist ORL în cadrul SANADOR: Vertijul nu este o afecțiune, este un simptom. Vertijul apare atunci când pacientul resimte o senzație de rotație, de greață, de tahicardie.

Vertijul are legătură, în unele cazuri, cu dislocarea unor otoliți (niște pietricele) de la nivelul urechii interne, care duc la senzația de vertij rotator.

Neuronita vestibulară este o altă patologie asociată vertijului. Presupune inflamația nervului vestibular, apare acut. Diagnosticul este important să fie făcut în primele 10 zile de la apariția simptomelor. Dacă tratamentul întârzie, afecțiunea devine cronică.

Boala Meniere poate duce la vertij și mai apare tinitus și scăderea auzului, în cazul acestei afecțiuni.

Când există o stare de amețeală ușoară, doar o singură data, nu este nevoie de consult medical. Daca este vorba de un vertij rotator, chiar dacă este de scurtă durată, atunci ne orientează către o patologie ORL. La pacienții în vârstă, cu comorbidități, este nevoie de o vizită la Urgență.

Tratamentul vertijului

Tratamentul se alege în funcție de testele vestibulare. Se tratează cauza care a dus la vertij. Reeducarea vestibulară care se face cu ajutorul terapeutului și cu scaunul rotator.

Urmărește interviul complet pentru mai multe informații.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Spondiloza: cum să amâni apariția ei
Spondiloza: cum să amâni apariția ei