Spondiloza: cum să amâni apariția ei

Spondiloza este o afețiune ce poate da dureri de spate.

Spondiloza, dar și alte afecțiuni ale coloanei vertebrale, pot fi amânate în timp, dacă avem un anumit stil de viață, ne-a mărturisit Dr Ovidiu Grămescu, medic primar neurochirurgie, Șef Secția Neurochirurgie, Spitalul Clinic SANADOR în emisiunea CSID.RO LIVE.

E foarte important să ne păstrăm o greutate a corpului cât mai mică. Studiile arată că un kilogram în plus la greutatea corporală, solicitarea coloanei se multiplică cu 4. Dacă o persoană are 10 kg în plus față de cât ar trebui să aibă,  e ca și cum coloana duce în plus 40 de kilograme, așa de mare este impactul acestor kilograme în plus pe coloana vertebrală și pe tot sistemul nostru osos. Dacă este vorba despre un tânăr de 20, 30 de ani, nu simte mare lucru, însă peste o anumită vârstă, coloana începe să de rateuri.

Există pesroane care au 150 de kg cu probleme de spondiloză sau de coloană, pe care unii neurochirurgi îi pun mai întâi să slăbească, să scape de surplusul de kilograme și abia după aceea îi operează. La o greutate atât de mare e mult mai didificlă operația. Există niște instrumente – depărtătoare – care nu-și pot face treaba din cauza unei astfel de greutăți.

Pentru a preîntâmpina spondiloza e nevoie, pe lângă montitorizarea greutății corporale, de un stil de viață de bun simț. E nevoie să faci mișcare, nu ca sportivii de performanță unde intervin alte aspecte legate de suprasolicitarea coloanei, ci o mișcare moderată toată viața: plimbare, dans, yoga, exerciții ușoare., înot, bicicletă Această activitate moderată trebuie adaptată vârstei și altor afecțiuni, dacă există. Dar foarte important este să faci ceva, pentru că, altfel, coloana înțepenește.

Revenind la sportul de performanță, anumite sporturi suprasolicită coloana: gimnastica, hochei, rugby, volei, handbal. La 20 de ani, acești sportivi nu simt, că sunt încălziți acolo, însă mai târziu aceste siprasolictări îș vor spune cuvântul și pot apărea spondiloza sau alte afecțiuni ale coloanei vertebrale.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Dr. Ovidiu Grămescu - Medic primar neurochirurgie
Dr. Ovidiu Grămescu este medic primar neurochirurg cu o experiență de 30 de ani și poate fi găsit în Spitalul SANADOR. Domnul doctor este specializat atât în patologia spinală cât și în patologia cerebrală (tumori, traumatisme, hernii de disc lombare sau cervicale, etc.). În cadrul ...
citește mai mult
Guta: ce este și de ce apare
Guta: ce este și de ce apare