Spondiloza: când se operează

Spondiloza este o afecțiune degenerativă.

Spondiloza, această afecțiune degenerativă, a fost explicată pe larg de Dr. Ovidiu Grămescu, medic primar neurochirurgie, Șef Secția Neurochirurgie, Spitalul Clinic SANADOR, într-o emisiune Ce se întâmpla doctore LIVE. 

Spondiloza este un termen generic mai popular al afecțiunilor degenerative: spondilartroză. Coloana are o multitudine de articulații care, atunci când suntem tineri funcționează ca balamalele de la ușă bine unse cu vaselină. Cel mai bun exemplu sunt gimnastele care pot face toate acele mișcări complicate!

Atunci când înaintezi în vârstă, dispare vaselina, iar articulațiile se înțepenesc, apar fenomene degenerative, discurile vertebrale se deshidratează, se poate deplasa, poate sări puțin și poate apărea stenoza de canal vertebral și de foramene care apasă pe nerv.

Aceste afecțiuni degenerative se tratează în stațiunile balneo-climaterice, pentru că, din punctul de vedere al unui chirurg, nu poți scoate artroza sau spondiloza cervicală sau lombară cu cuțitul. Însă, au implicații chirurgicale atunci când produc suferință neurologică. Atunci când bucățile de os sau deplasarea anumitor elemenete ale coloanei încep să apasă pe nerv, e nevoie de intervenție. Dacă apare hipertrofie de procese articulare (acele procese articulare care asigură o „balama” se îngroașă, se hipertrofiază și apasă pe sacul dural sau pe nerv) și apare durerea care nu trece după fizioterapie însoțită și deficit motor, e momentul unei intervenții chirurgicale prin care se îndepărtează compresiunea din zona respectivă.

Chirurgii nu se grăbesc cu operația, mai ales dacă nu există risc de pareză sau alte deficite neurologice serioase. În astfel de cazuri, ținând cont de specificitatea și complexitatea situației acelui pacient, medicii hotărăsc dacă să facă opereație și ce tip de operație să facă.

Spondiloza poate avea o componentă genetică ce are un rol foarte important. La aceasta se adaugă și stilul de viață.

Această afecțiune apare în timp, e apanajul persoanelor mai în vârstă, însă apare și la tineri, mai ales dacă nu fac sport și au și persoane în familie care au avut această boală a coloanei vertebrale.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Dr. Ovidiu Grămescu - Medic primar neurochirurgie
Dr. Ovidiu Grămescu este medic primar neurochirurg cu o experiență de 30 de ani și poate fi găsit în Spitalul SANADOR. Domnul doctor este specializat atât în patologia spinală cât și în patologia cerebrală (tumori, traumatisme, hernii de disc lombare sau cervicale, etc.). În cadrul ...
citește mai mult