Cele mai bune soluții naturale pentru insomnie

Dr. Ruxandra Constantina, medic specialist medicină de familie, specialist în apifitoterapie, vine cu recomandări privind remediile naturale pentru insomnie.

Care sunt problemele cu care se confruntă pacienții cu insomnie?

Dr. Ruxandra Constantina: Tot mai mulți pacienți, printre care și mulți tineri, copii, adolescenți, se confruntă cu insomnie, cu probleme ale somnului, fie că este vorba despre dificultatea de a adormi, de somn întrerupt sau de oboseală după o noapte de somn. Iar aceste probleme ale somnului sunt din ce în ce mai prezente în lume și în societatea românească și atacă în primul rând persoanele tinere, suprasolicitate, foarte stresate care aduc în dormitor stresul și grijile profesionale. Vorbim despre persoane cu un stil de viață nesănătos, care consumă multe energizante, cafea, ceai verde, ceai negru, care mănâncă nesănătos, care beau alcool în exces sau fumează.

Care este un număr optim de ore de somn pentru a ne odihni?

Dr. Ruxandra Constantina: Adulții ar trebui să doarmă 7-8 ore pe noapte, în niciun caz sub 7, pentru a asigura regenerarea, revigorarea organismului. Se pare că un somn foarte bun și odihnitor este între orele 22 și 2 noaptea, când este secreția maximă de melatonină, hormonul care reglează ritmul veghe-somn, dar are și proprietăți bune antioxidante și antiaging.

Ce plante și remedii se recomandă pentru persoanele cu insomnie?

Dr. Ruxandra Constantina: Recomandările pentru insomnie trebuie date cât mai repede pentru ca insomnia acută, generată de cauze trecătoare, să nu se transforme într-o insomnie cronică, mai greu de tratat. În plus, apacientul poate deveni dependent de hipnotice și sedative. Încă de la început trebuie să reglăm stilul de viață și să încercăm seara fără alcool, energizante, fără prea multe device-uri cu lumină albastră.

Mai bine facem o plimbare, un masaj, o baie în care punem câteva picături de ulei esențial de trandafir, bergamotă, sunătoare, roiniță, iasomie care ne relaxează. Apoi, recomand plante de tip tei argintiu, roiniță, valeriană în asociere cu melatonina pentru a induce un somn liniștitor. Însă pentru persoanele stresate și suprasolicitate în timpul zilei, este foarte important ca ele să ia și în timpul zilei diferite extracte naturale care să le reducă din anxietate, nervozitate, stres. Și aici vorbim de plante adaptogene rhodiola, ashwaganda, busuiocul, schizandra, lavandă și sunătoare.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult