Top întrebuinţări nebănuite ale cafelei în gospodărie

  • Publicat:
  • Actualizat:

Principala destinaţie a cafelei este pentru consumul sub formă de diverse preparate – există nenumărate feluri în care această băutură poate fi servită. Cu toate acestea, cafeaua se dovedeşte benefică şi pentru uzul extern.
 

Cum a apărut cafeaua în viaţa noastră

Cafeaua este o băutură cu o istorie extrem de interesantă,  care începe în jurul anului 1400, în Kaffa, Etiopia, când un păstor a observat efectul nebănuit pe care câteva boabe ciudate l-a avut asupra caprelor sale. Păstorul a încercat boabele şi efectul a fost instantaneu. Legenda spune că un mistic musulman l-a văzut pe păstor dansând cu caprele şi a declarat misterioasele boabe ca fiind darul magic al lui Allah.

Dincolo de legendă există date că triburi africate pisau boabele mărunt, amestecând pasta cu grăsimea animală sub forma unor bile energizante pe care le consumau războinicii, iar filozoful, matematicianul şi terapeutul Avicenna, începuse de multă vreme să administreze cafeaua ca medicament.

Beneficiile cafelei pentru sănătate şi alte curiozităţi

În primul rând, cafeaua este un puternic energizant natural, miliarde de oameni transformând cafeaua în ritualul zilnic, consumând-o dis de dimineaţă. Totuşi, e bine de ştiut că, în primele 15 minute de la consum, cafeaua are efect de somnifer. De asemenea, cel mai bun moment al zilei pentru consumul de cafea este după ora 9 dimineaţa.
Cafeaua are proprietăţi antioxidante şi tot mai multe studii arată că protejează împotriva apariţiei de boli neurologice, întărind şi sistemul imunitar.
Cele mai multe confirmări vin din domeniul endocrin şi digestiv, cafeaua dovedind reale beneficii în tratamentul diabetului zaharat şi al obezităţii.
Boabele de cafea conţin cantităţi mici de magneziu, potasiu şi niacină (cunoscută ca vitamina B3), iar cafeina reduce oboseala şi poate îmbunătăţi vigilenţa şi capacitatea de concentrare.
„Cunoştinţele noastre despre cafea se înmulţesc. Pe zi ce trece, învăţăm mai multe atât despre beneficiile, cât şi despre riscurile consumului de cafea”, susţine dr. Eric Rimm, profesor de epidemiologie şi nutriţie la Şcoala de Sănătate Publică Harvard “T.H. Chan”.
Dar beneficiile cafelei nu se limitează doar la consumul propriu zis. Cum poţi folosi cafeaua în cosmetică şi gospodărie afli din materialul video.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Raluca Neagu
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult