Prof. univ. dr. Victor Costache, SANADOR: „Jumătate dintre copiii pe care i-am operat nu ar fi trăit mai mult de o lună dacă nu ar fi fost diagnosticați și tratați la timp”

În perioada 8-12 mai, nouă copii cu malformații cardiace au fost operați în cadrul SANADOR de către echipa condusă de prof. univ. dr. Victor Costache, Șef Secție Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Spitalului Clinic SANADOR.

Intervențiile au fost realizate în cadrul unei misiuni umanitare realizate cu sprijinul oferit de o echipă medicală din Germania, de Fundația Polisano și compania Allianz-Țiriac Asigurări. Din cadrul echipei din Germania au făcut parte prof. dr. Ioannis Tsanavaros, medic chirurg cardiovascular, dr. Christiane Beck, medic anestezist chirurgie cardiovasculară, Pavel Heghi, perfuzionist de origine română, alături de alte cadre medicale.

Este o responsabilitate uriașă. Acesta a fost motivul pentru care am fost foarte reticenți la început. Datorită insistențelor sale, profesorului Victor Costache a reușit să ne convingă, iar visul lui a devenit și visul nostru. Este un vis al nostru pe care dorim să-l ducem mai departe. Este o responsabilitate mare pentru că, în medicină, chirurgia pediatrică cardiovasculară este summum.

Înseamnă multe riscuri să lucrezi pe inimile copiilor. Am avut și copii de două luni care mai aveau de trăit o săptămână, două. Faptul că și-au păstrat viața și că la ora aceasta, că duc o viață normală reprezintă o mare realizare și o mare satisfacție” ne-a declarat dr. Doris Andronescu, Director General SANADOR.

„Sunt obstetrician ca profesie, dar m-am supraspecializat în evaluarea ecografică a feților și în diagnosticarea, pe parcursul sarcinii, a malformațiilor congenitale. Tehnica ecografică a evoluat substanțial în decursul ultimilor două decenii, aparatele sunt tot mai performante și reușim să ne apropiem și în România de performanța de a diagnostica majoritatea malformațiilor cardiace” a spus. conf. dr. Doru Herghelegiu, Director al Spitalului Clinic SANADOR.

În România, avem toată gama de malformații congenitale, deci nu aș putea spune că există o malformație specifică țării noastre. Operăm foarte multe tetralogii Fallot, defecte septale ventriculare, atriale. Problema este răspândirea mare a acestor malformații. La o populație ca a României, avem nevoie anual de 1500 de intervenții chirurgicale cardiovasculare pediatrice. Din păcate, în țara noastră, se realizează cu greu 400. Deci există mulți copii care nu sunt diagnosticați, nu ajung la timp să fie operați. Timpul este critic: practic, jumătate dintre pacienții pe care i-am operat în această săptămână, nu ar fi trăit mai mult de o lună dacă nu ar fi fost diagnosticați și tratați la timp” spune prof. univ. dr. Victor Costache, Șef Secție Chirurgie Cardiovasculară SANADOR.

Conferința de presă integrală, dedicată misiunii umanitare pentru copiii cu malformații cardiace, poate fi urmărită aici:

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Prof. Dr. Victor Costache - Medic primar chirurgie cardiovasculara
Profesor universitar, medic primar Chirurgie cardiovasculară  și Doctor în Științe Medicale, Victor Sebastian Costache este cofondator al primului centru privat universitar de chirurgie cardiovasculară și toracică din România. A început facultatea în anul 1992 la Iaşi şi a terminat-o ...
citește mai mult