Prof. dr. Dumitru Constantin Dulcan: cum putem evita accidentul vascular cerebral sau infarctul

Reputatul profesor Dumitru Constantin Dulcan vine cu sfaturi importante pentru persoanele extrem de stresate.

În cadrul unui interviu video pentru CSID.RO, prof. dr. Dumitru Constantin Dulcan trage un semnal de alarmă în privința impactului stresului asupra organismului. Un rol important în atenuarea stresului îl are sistemul parasimpatic din organismul uman.

„Sistemul simpatic este cel consumptiv, deci intervine în stres și solicitare. sistemul parasimpatic este cel care ne încarcă de energie. În meditație, noi încărcăm acest sistem prin mecanismul mitocondriilor. Mai mult decât atât, sistemul parasimpatic este modul de apărare împotriva îmbolnăvirii.

În momentul în care suntem epuizați, suntem foarte vulnerabili la boli. În momentul în care ne scadem vibrația, iar vibrația virusurilor de exemplu, este mai mare decât vibrația noastră, devenim vulnerabili pentru că de fapt, ne scade și imunitatea, capacitatea noastră de apărare față de virusuri.

Eu am predat cursuri de medicină orientală și am avut întotdeauna grijă să discut de acest raport, yin și yiang, simpatic și parasimpatic în care ce consumi în sistemul simpatic trebuie să ai grijă să refaci, să recuperezi prin sistemul parasimpatic.

Trăim într-o epocă foarte alertă, solicitantă și trebuie să facem foarte multe lucruri. De aceea, ni se pare că timpul nostru este foarte scurt.

Când eram miic, ni se părea că timpul este foarte lung, pentru că totul era nou și creierul se implica. Acum, nu ne mai impresionează noutatea și vrem să facem totul cât mai repede. Iar timpul pare mai scurt pentru că sunt foarte multe lucruri de făcut.

Așa că trebuie să ne moderăm activitatea, să găsim soluții pentru a împăca toate lucrurile. În primul rând, trebuie să ne gândim la sănătate. Am tot spus: este o știință să trăim, dar și o artă.

Trebuie să avem un echilibru în toate. Pascal zicea: niciun exces, nici în bine, nici în rău.

S-a făcut o analiză la Harvard despre oamenii care fac accidente vasculare sau infarct la vârstă tânără și despre cauzele acestora. Și s-a demonstrat că toți trecuseră printr-un stres puternic înainte de acest episod grav.

Așa că în toate trebuie să păstrăm un echilibru și să evităm stresul, pe cât posibil” spune prof. dr. Dumitru Constantin Dulcan.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Prof. Dr. Dumitru Constantin Dulcan - Medic neurologi si psihiatru
Dr. Dumitru Constantin Dulcan este medic neurolog și psihiatru, autor de literatură filozofică și metafizică. Este cunoscut în special pentru lucrarea "Inteligența materiei", publicată în România sub o formă cenzurată în perioada comunistă, dar republicată integral și cu adăugiri ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Medic neurologi si psihiatru
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult