Sistem nervos vegetativ (sistem nervos autonom)

[sistem nervos autonom]

Sistem ce coordoneze activitatea tuturor viscerelor cu rol in reglare a respiratiei,digestiei, circulatiei(bătăile cardiace, presiunea arterială) si este complementar sistemului nervos somatic.

Este alcatuit  din celule ce formeaza centrii reglatori situaţi în măduva spinării, trunchiul cerebral şi creier, care primesc informaţiile, pe căile senzoriale, provenind de la fiecare organ.

Sistemul nervos vegetativ este împărţit în sistem nervos parasimpatic si sistemul nervos simpatic.

Sistemul nervos parasimpatic este responsabil de punerea în stare de odihnă a organismului. EI acţionează prin intermediul unui neurotransmiţător (acetilcolina) şi încetineşte ritmul cardiac, stimulează siste­mul digestiv şi limitează contracţiile sfincterelor.

Sistemul nervos simpatic sau sistemul nervos ortosimpatic, pune organismul în stare de alertă şi îl pregăteşte pentru activitate. El acţionează prin intermediul a doi neurotransmiţători, adrenalina şi noradrenalina. Acest sistem creşte activitatea cardiacă si respiratorie, dilată bronhiile şi pupilele, contractă arterele, face să fie secretată sudoarea. In schimb, el frânează funcţia digestivă.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Vezi în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Dr. Adriana Lucia Celebidache: beneficiile laserului în stomatologie