Sistem nervos vegetativ (sistem nervos autonom)

[sistem nervos autonom]

Sistem ce coordoneze activitatea tuturor viscerelor cu rol in reglare a respiratiei,digestiei, circulatiei(bătăile cardiace, presiunea arterială) si este complementar sistemului nervos somatic.

Este alcatuit  din celule ce formeaza centrii reglatori situaţi în măduva spinării, trunchiul cerebral şi creier, care primesc informaţiile, pe căile senzoriale, provenind de la fiecare organ.

Sistemul nervos vegetativ este împărţit în sistem nervos parasimpatic si sistemul nervos simpatic.

Sistemul nervos parasimpatic este responsabil de punerea în stare de odihnă a organismului. EI acţionează prin intermediul unui neurotransmiţător (acetilcolina) şi încetineşte ritmul cardiac, stimulează siste­mul digestiv şi limitează contracţiile sfincterelor.

Sistemul nervos simpatic sau sistemul nervos ortosimpatic, pune organismul în stare de alertă şi îl pregăteşte pentru activitate. El acţionează prin intermediul a doi neurotransmiţători, adrenalina şi noradrenalina. Acest sistem creşte activitatea cardiacă si respiratorie, dilată bronhiile şi pupilele, contractă arterele, face să fie secretată sudoarea. In schimb, el frânează funcţia digestivă.

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. SC TITLURI QUALITY S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.