Pot să rămân gravidă dacă am peste 40 de ani și nivelul AMH e scăzut?

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu specializare în infertilitate, răspunde dacă poți să rămâi gravidă după 40 de ani și AMH e scăzut.

Valorile AMH, adică hormonul anti-mullerian care ne arată cum stăm cu rezerva ovariană și dacă mai putem face copii, scad odată cu înaintarea în vârstă. Dar asta nu înseamnă că dacă ai ajuns la 40 de ani sau ai depășit această vârstă nu mai poți rămâne însărcinată.

„Chiar și cu o rezervă ovariană redusă, deci nu ești la premenopauză sau menopauză, poți să obții o sarcină la peste 40 de ani. Dacă încerci de mai mult timp să rămâi gravidă și nu reușești pe cale naturală, trebuie găsită cauza infertilității. Având un diagnostic, putem găsi tratamentul corespunzător.

Atât timp cât ovarele produc ovule, uterul este sănătos și nu există alte probleme, chiar dacă nivelul AMH este scăzut, se poate obține sarcina”, explică dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu specializare în infertilitate.

Am avut cazuri în care femeia a rămas gravidă la 45 de ani cu ovocite proprii. Important este să te adresezi unui medic specializat în probleme de fertilitate dacă ai încercat deja 6 luni să rămâi însărcinată și nu ai obținut sarcina pe cale naturală.

Testul AMH arată rezerva de ovule a unei femei sau, cu alte cuvinte, vârsta reproductivă a ovarelor, care nu este mereu corespunzătoare vârstei cronologice. Analiza se efectuează din sânge și determină nivelul de hormon anti-mullerian. Acest hormon este secretat de către foliculii ovarieni care conţin celule reproductive. De aceea, testul este recomandat pentru a evalua rezerva ovariană de celule reproductive (ovule) la femei.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Andreas Vythoulkas - Medic obstetrică-ginecologie cu specializare în infertilitate
Dr. Andreas Vythoulkas este medic specialist obstetrică-ginecologie, cu competențe în infertilitate, laparoscopie, ecografie, histeroscopie, colposcopie. Absolvent al Masteratului în cadrul Clinicii Genesis din Atena, sub coordonarea Doctorului Pantos, Dr. Vythoulkas a dobândit expertiză și ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Senior Editor
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult