Pastila de Psiho: 7 activități pentru o minte echilibrată

O minte echilibrată are nevoie de exerciții zilnice pentru minte!
  • Publicat:
  • Actualizat:

Dragilor, începând de azi inaugurăm Pastila de Psihologie by Ce se întâmplă doctore în care Bianca Poptean, consilier de dezvoltare personală, psihoterapeut în formare și colega noastră de peste 10 ani ne va vorbi de echilibrul emoțional și cum putem să-l atingem.

Astăzi vorbim despre ce e nevoie pentru a avea o minte echilibrată, în accepțiunea cercetătorilor în neuroștiință. Iar sursa unei minți echilibrate este un creier sănătos și integrat. Așadar, pentru a ne bucura de viață și pentru a ne simți bine cu noi și cu cei din jur, pentru a ne putea adapta la situațiile din viața noastră, avem nevoie de un creier sănătos și integrat.

Răspunsul pentru întrebarea ce putem face pentru a ne menține sănătatea creierului, l-au oferit neurocercetătorii Daniel J. Siegel și David Rock. În urma studiilor în neuroplasticitate, cei doi au ajuns la concluzia că, dacă reușim să facem zilnic, sau măcar la doua zile aceste șapte activități, creierul nostru va rămâne sănătos și integrat. Adică adaptabil la orice surpriză ne va aduce viața și sursa unei minți echilibrate.

Aceste 7 tipuri de activități pot fi făcute de oricine: de la tineri, adolescenți, studenți, până la adulți sau seniori aflatț la orice vârstă. Aceste activități sunt un fel de gimnastică pentru mintea noastră, pentru starea ei de bine, pentru atingerea echilibrului mult dorit.

Cele 7 activități sunt: activități cu atenție focusată sau focus time, activitățile de introspecție sau time in, timpul de a nu face nimic sau time down, joaca sau play time, timpul de conectare sau connecting time, somnul și exercițiile fizice. 

Recomandarea cercetătorilor este să încercăm zilnic aceste tipuri de activități. Sau, măcar să le împărțim: unele le facem într-o zi, celelalte a doua zi, astfel încât să facem fiecare activitate la două zile. Iar, în timp, vom simți beneficiile unui creier integrat: o viață și o minte echilibrată, mai cu sens și mult mai împlinită!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Psiholog
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult