Nora Neghină, psiholog: ce determină comportamentul adictiv

Comportamentul adictiv are diverse cauze, iar soluțiile se găsesc în cabinetul unui psiholog.

Comportamentul adictiv poate fi cauzat, spun specialiștii de o traumă sau un abuz. Nora Neghină, psiholog, ne-a vorbit într-una dintre emisiunile Ce se întâmplă doctore Live despre comportamentul adictiv și cauzele acestuia. 

Nora Neghină spune că persoanele cu comportament adictiv care ajung în terapie reușesc să lucreze și cu ce este în spatele comportamentului adictiv, cu trauma, o pot ameliora sau rezolva. Însă, pentru rezolvarea adicției, se începe cu terapia cognitiv comportamentală prin care se încearcă reglarea comportamentului. În cabinet, pentru rezolvarea comportamentului adictiv, se lucrează atât pe gânduri, evident, și prin ce trece persoana respectivă. Însă este important să se lucreze pe creșterea motivației, pe diversificarea activităților și pe schimbarea comportamentului adictiv, aceștia fiind cei mai importanți pași în rezolvarea comportamentului adictiv.

Abia într-o etapă ulterioară, când începem să avem rezultate pe ameliorarea sau chiar stoparea comportamentului adictiv, se lucrează pe cauza mai profundă, pe traumă.

Este important ca în terapie, persoana cu comportament adictiv să fie îndrumat și ghidată să reușească să creeze relații trainice, dar și suport social, grupuri de suport. Inclusiv în psihoterapia cognitiv comportamentală, intervenția se bazează și pe persoanele de sprijin. Din păcate, clientul în sine nu este foarte motivat să renunțe la comportamentul adictiv, pentru că, de fapt, nimeni nu vrea să renunțe la comportamente ce îi aduc alinare și îi fac plăcere. Prin acest comportament clientul își alină o suferință profundă și îi poate face față.

De obicei, cei care au o adicție vin în terapie atunci când acest comportament adictiv îl deranjează în sensul că nu mai poate fi funcțional în viața profesională sau cea personală. De multe ori, familia sau cei dragi insistă să aducă acea persoană la psihoterapeut. Sau, poate, dacă este părăsit de cei din jur, dacă cel care are comportament adictiv rămâne fără prieteni și fără job, abia atunci se prezintă de unul singur la terapie.

Bianca Poptean
Bianca Poptean
Sunt deja 10 ani de când scriu pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea ... citește mai mult
Raluca Neagu
Raluca Neagu

Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.

citește mai mult
Cel mai nou articol Video:
Ce câștigăm dacă ne ridicăm privirea din telefoane?