Dr. Virginia Țârlea: depistarea precoce a infecției cu HPV

Dr. Virginia Țârlea, medic primar obstetrică-ginecologie în cadrul Sanador, vine cu recomandări în ceea ce privește depistarea și monitorizarea infecției cu HPV.

Așa cum se știe deja, HPV este cel mai important factor de risc pentru apariția cancerului de col uterin. Există peste 100 de tulpini de HPV, din care 16 pot duce la apariția tumorilor maligne. Cele mai periculoase tulpini de HPV sunt 16 și 18, responsabile pentru apariția a 70 la sută dintre cazurile de cancer cervical. În aceste condiții, femeile active sexual, cu vârsta peste 21 de ani, ar trebuie să-și facă periodic la ginecolog testul Babeș-Papanicolau. Acesta poate fi însoțit și de testarea pentru Human Papilloma Virus, dacă medicii suspectează prezența unei leziuni maligne. După vârsta de 30 de ani, recomandarea este ca testul PAP să se facă împreună cu testarea pentru HPV la fiecare 5 ani.

„Este ideal să depistăm infecția în momentul în care nu avem încă leziune. Acesta este și motivul pentru care în acest moment se tinde către depistarea precoce a infecției, prin testare, pentru a face screeningul pentru cancerul de col uterin. Depistând infecția cu Human Papilloma Virus, știm clar că trebuie să îndepărtăm factorii de risc ca să putem scăpa de această infecție astfel încât aceasta să nu persiste. Colul uterin este cel mai frecvent afectat de această infecție. Este foarte important să îndepărtăm infecția sau să tratăm leziunile precanceroase, dacă acestea deja există.

Ce înseamnă să îndepărtăm infecția? Înseamnă să renunțăm la fumat, să facem sex protejat, să testăm și partenerul presupus infectat și să ne stimulăm imunitatea” spune dr. Virginia Târlea, medic primar obstetrică-ginecologie în cadrul Sanador.

Mai multe informații despre infecția care duce la apariția cancerului de col uterin puteți afla din interviul video realizat în cadrul CSID.RO Live cu medicul ginecolog Virginia Țârlea!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Virginia Țârlea - Medic primar obstetrică-ginecologie
Dr. Țârlea Virginia este Medic Primar Obstetrică-Ginecologie și Doctor în Științe Medicale. Activitate profesională universitară: Absolventă a Facultății de Medicină Generală IMF București, promoția 1981 Doctor în științe medicale; Activitate profesională medicală: Medic primar ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Medic primar obstetrică-ginecologie
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult