Adicţie sau pasiune? Cum să le deosebeşti? Explică dr. Ioana Silion, psihiatru

Adicţia la alcool şi adicţia la droguri crează un nivel de dependenţa fizică, dar provoacă şi pofte asociate cu dependenţa psihică. Află mai multe despre adicţii
  • Publicat:
Adicţie sau pasiune? Cum să le deosebeşti? Explică dr. Ioana Silion, psihiatru
Adicţie sau pasiune? Cum să le deosebeşti? Explică dr. Ioana Silion, psihiatru, foto arhivă

Orice om are potenţial de a dezvolta adicţii pe parcursul vieţii, dar nu se întâmplă tuturor. Toţi oamenii au pasiuni, obiceiuri, tabieturi. Care este diferenţa între ele şi când obiceiurile bune ne pot face rău? Explică medicul psihiatru Ioana Silion.

CSÎD: Ce sunt adiţiile, dependenţele?
Dr. Ioana Silion:
Dependenţa (fr) = înrobit, obligat. Dependenţa este reprezentată de poftă nestăpânită şi continuă pentru ceea ce a dezvoltat-o. Se creează un mecanism motivaţional bazat pe plăcere, dar care produce pagube.

Când o pasiune devine adicţie?

CSÎD: Care este diferenţa între pasiune şi adicţie?
Dr. Ioana Silion:
Pasiunea este o stare afectivă plăcută, elevată, dezvoltată de entuziasmul de a atinge un anumit scop. Pasiunea se poate transforma în adicţie atunci când apar consecinţe negative, iar persoana pierde controlul şi nu se poate opri, în ciuda consecinţelor negative.

Orice persoană poate dezvolta adicţii

CSÎD: Suntem predispuşi noi oamenii să dezvoltăm adicţii? Există persoane fără adicţii?
Dr. Ioana Silion:
Orice om poate sa dezvolte adicţii. Nucleul accumbens din creier este implicat în formarea aşteptărilor cu potenţial recompensator. Tocmai acest mecanism al aşteptărilor face ca anticiparea să fie atât de puternică din punct de vedere emoţional. Cu toate acestea nu toţi oamenii dezvoltă adicţii, aceasta depinzând de un cumul de factori psihici şi de conjunctură. 

Există şi ”adicţii bune”?

CSÎD: Unele adicţii sunt aparent pozitive (adicţia pentru călătorii, adicţia pentru sport), altele negative – adicţia la alcool, la droguri. Care sunt diferenţele esenţiale dintre ele?
Dr. Ioana Silion:
Termenul de adicţie nu poate fi asociat cu ceva pozitiv. Cu toate acestea, există anumite obiceiuri care determină plăcere şi nu au efecte negative. Faptul că sunt repetate periodic, iar neîndeplinirea lor determină o stare de nemulţumire, ar putea să le încadreze la „adicţii”. Putem include în această categorie chiar şi tabieturile. Adicţia la alcool şi droguri crează un nivel de dependenţa fizică, dar provoacă şi pofte asociate cu dependenţa psihică. Astfel, întreruperea administarii determină servaj.

Cum ne dăm seama că un obicei pozitiv ne face rău?

CSÎD: Ne pot face rău pasiunile, obieciurile aparent pozitive? În ce condiţii?
Dr. Ioana Silion:
Obiceiurile care aparent sunt sănătoase şi benefice, pot deveni negative atunci când determină neplăceri, când timpul dedicat acestora afectează alte activităţi (timpul de lucru, timpul cu familia) sau când sunt duse la extrem, determinând cheltuieli excesive ori pune persoana respectivă în pericol.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”