Interpretare analize
Dr. Ioan Boleac Medic primar obstetrica-ginecologie

Rezultatele arata ca aveti o infectie cu Ureaplasma, iar antibiograma va arata la care antibiotice... citește

Caută în:

Cele mai

Top 3 dependenţe ale românilor

Top 3 dependenţe ale românilor

Cu toţii avem obiceiuri ce ne fac plăcere. De la plăcere la dependenţă uneori poate fi doar un pas. Când devenim dependenţi? În ce ispite cad mai des românii? Ce tratamente există pentru dependenţe sau adicţii? Am găsit răspunsuri la Clinica Aliat, susţinută de Asociaţia ALIAT (Alianţa pentru Lupta Împotriva Adicţiilor şi Toxicomaniilor). Clinica beneficiază de serviciile unor specialişti cu o experienţă de mai bine de 15 ani în domeniul tratamentului adicţiilor.

CSÎD: Cum definim dependenţele/adicţiile?

Clinica Aliat: Pentru a vorbi despre o dependenţă este nevoie să fie îndeplinite mai multe criterii. Sindromul sevrajului este un astfel de criteriu. Sevrajul este practic lipsa substanţei, iar intoxicarea este prezenţa substanţei în organism mai mult decât permite procesul de metabolizare. În sevraj receptorii de la nivelul creierului trimit semnale conştiinţei noastre cu scopul de a da curs comportamentului adictiv. Acest fapt se întâmplă datorită dezechilibrului chimic de la nivelul creierului. De asemenea un alt criteriu este funcţionalitatea socială. Cu alte cuvinte, cât de mult sunt dependente de consum activităţile cotidiene: “Nu pot să mă trezesc până nu fumez o ţigară şi nu beau o cafea”, “Nu pot adormi până când nu beau un pahar” sau “Nu pot să mă concentrez dacă ştiu că nu am telefonul la îndemână”, “Mă uit la un meci de fotbal cu băieţii ca să beau şi eu o bere”. Astfel, dacă o activitate cotidiană are ca punct de reper consumul unei substanţe, putem spune că sunt dependent/adictiv de un obiect sau de o substanţă. Un criteriu este de asemenea focusul care este oferit unei substanţe sau unui obiect. Practic, o mare parte din acţiuni au ca scop final satisfacerea poftei de a consuma substanţa respectivă: “Abia aştept să termin munca ca să beau şi eu un pahar”, “Trebuie să fac rost de bani ca să pot să-mi cumpăr o doză”, “Când o să-mi iau salariul o să cheltuiesc jumătate doar pe….”. Ca definiţie, este nevoie să avem aceste trei dimensiuni comportamentale şi biologice, fără ele nu putem vorbi despre o dependent/adicţie.

CSÎD: Care este graniţa între o activitate ce îţi face plăcere şi o dependenţă?

Clinica Aliat: Pot fi mai multe diferenţe. Prima este faptul că o plăcere pot să o amân, să o schimb cu altă plăcere şi nu are un focus la fel de intens ca în dependenţă. În dependenţă, este dificil să amâni acţiunea/comportamentul de satisfacere a poftei. Şi dacă reuşesc să amân pofta poate devine foarte intensă în unele cazuri, fenomen care nu se regăseşte în satisfacerea plăcerilor cotidiene. De asemenea, o dependenţă, pe termen lung, prezintă mai multe dezavantaje, fie ele de natură medicală, psihologică sau socială. În cazul activităţii care îmi face plăcere aceasta are, pe termen lung, un efect benefic, hrănitor, care îmi asigură un echilibru emoţional şi poate să ofere o creştere a funcţionalităţii. Cu alte cuvinte, o activitate care îmi face plăcere poate să-mi ofere avantaje pe termen scurt: mă relaxează, mă energizează, îmi oferă o stare de bine, dar în acelaşi timp nu produce dezavantaje/pierderi pe termen lung.

 

CSÎD: Care ar fi cele mai des întâlnite dependenţe ale românilor?

Clinica Aliat: Nu există un studiu în acest sens şi nu cred că sunt dependenţele românilor. În opinia personală, cele mai întâlnite dependenţe sunt de nicotină, cafea şi alcool. Probabil pentru că sunt aprobate social. În schimb, dacă vorbim despre cele mai puţin acceptate social sunt dependenţa de heroină, drogurile legale şi ar mai fi a treia categorie, unde intră mai multe substanţe, precum ecstasy, cocaina sau ketamina.

CSÎD: Există dependenţe benefice?

Clinica Aliat: În mod clar. Dacă vorbim despre dependenţă în termeni de funcţionalitate şi chiar supravieţuire suntem dependenţi de foarte mulţi factori sau substanţe. Una din cele mai promovate dependenţe/adicţii sănătoase este sportul. Când spun sănătos mă refer la impactul asupra sănătăţii. Deşi este o diferenţă între modul în care un sportiv de performanţă aplică sportul şi modul în care o altă persoană îl aplică. În cel de-al doilea caz există şi aici riscul ca sportul să fie aplicat distructiv. Deşi dacă acest fapt se întâmplă se poate vorbi despre o altă problematică comportamentală. Ca o dependenţă să fie benefică este nevoie ca aceasta să ne ajute să creştem, să ne dezvoltăm şi nu să ne împiedice sau să ne complice şi mai mult situaţia. De exemplu: consumul de artă, sport, călătorii şamd.

CSÎD: Ce dependenţe putem avea, dar pe care nu le putem conştientiza?

Clinica Aliat: Una din dependenţele care ne poate scăpa foarte uşor din sfera conştientului este dependenţa de internet, realitatea virtuală şi tehnologie. Acest fapt poate fi cauzat de faptul că, în prezent, toate cele mai sus menţionate fac parte din cotidianul nostru. Ne ajută să fim eficienţi, rapizi şi informaţi. Dacă nu suntem atenţi, toate aceste avantaje pot să ne aducă de asemenea dezavantaje: alienarea, pierderea contactului primar cu cei din jurul nostru.

De asemenea, dependenţa de zahăr poate fi una din ele, în condiţiile în care acesta se află din ce în ce mai mult în produsele alimentare.

CSÎD: Care este tratamentul pentru fiecare adicţie (alcool, droguri, ţigări)?

Clinica Aliat: În termeni de tratament există mai multe elemente comune specifice dependenţelor, cum de asemenea sunt şi elemente diferite de la o dependenţă la alta. Tratamentul are atât o componentă medicală, cât şi una psihologică. Ambele sunt necesare pentru a asigura o rată de succes cât mai mare. Componenta psihologică are ca scop explorarea dificultăţilor în producerea schimbării comportamentale şi, împreună cu pacientul/clientul, şi descoperirea resurselor şi a alternativelor care facilitează schimbarea.

Specificitatea fiecărei dependenţe este legată de impactul medical, psihologic sau social al persoanei. În funcţie de aceşti factori, tratamentul medicamentos este diferit. De asemenea, motivaţia pentru schimbarea sau menţinerea comportamentului este diferită de la om la om.

CSÎD: Multe dintre doamne şi domnişoare sunt dependente de cure de slăbire. Poate fi periculos acest obicei de a jongla cu cantităţile de mâncare?

Clinica Aliat: Da, poate fi periculos. Ce pot spune în schimb este că trecerea şi jonglarea cu cantităţile de mâncare poate să indice diferite tulburări alimentare sau să reflecte o stare mentală a persoanei respective, cum ar fi un episod de anxietate mai mare decât de obicei. De asemenea, la nivelul creierului se pot produce inversări ale circuitului neuronal şi astfel, atunci când o persoană se uită în oglindă, să aibă impresia că este “grasă”. O dependenţă de cure de asemenea poate deveni nocivă la adresa organismului, în special dacă aceste cure nu sunt realizate sub observaţia unui expert în nutriţie. Este în regulă să avem un stil de viaţă sănătos, în schimb în momentul în care exagerăm atât cu sportul, cât şi cu alimentaţia putem să producem un şoc continuu la adresa organismului.

CSÎD: Pot dezvolta dependenţe şi copiii?

Clinica Aliat: În funcţie de substanţa despre care vorbim şi vârsta la care este iniţiat consumul putem spune că şi copiii pot dezvolta o dependenţă. Putem să ne gândim la dependenţa de alcool la bebeluşi, fapt datorat consumului abuziv al mamei sau există cazuri semnalate de copii în jur de 10 ani dependenţi de heroină. Şi organismul unui copil funcţionează în aceeaşi manieră ca şi cel al unui adult, prin urmare şi copiii pot fi dependenţi sau pot avea un comportament adictiv legat de anumite alimente/produse comerciale.

CSÎD: Cum ajută clinica Aliat în tratarea adicţiilor?

Clinica Aliat: Misiunea Clinicii Aliat este a oferi tratament specializat celor care suferă de o dependenţă, indiferent de tipul acesteia sau de gravitatea ei. Pentru necesităţile care depăşesc competenţele noastre, avem o serie întreagă de parteneri care pot ajuta. Experienţa în domeniu de mai bine de 15 ani şi formarea continuă se reflectă direct în rezultatele pozitive pe care le avem. Tratamentul este abordat atât medical, acolo unde este cazul, prin medicaţie şi consiliere medicală, cât şi psihologic, prin programe de tratament personalizat în funcţie de problema clientului/pacientului de tip consiliere psihologică şi psihoterapie specifică problematicii dependenţelor. Mai multe detalii găsiţi pe www.clinica-aliat.ro

Citește și:
Dependenţa de tehnologie, din ce în ce mai periculoasă pentru copii
Top alimente care creează dependenţă
Fumatul: plăcere, dependenţă, boală!


Exclusiv Online - 09.12.2015
Citește pe descopera.ro
IMAGINILE care au provocat un SCANDAL de proporţii în lumea celor mai DEŞTEPŢI oameni de pe planeta asta. Cel mai mare MAESTRU la şah din întreaga lume a fost prins când TRIŞA. „Ne-a păcălit pe toţi ani la rând” IMAGINILE care au provocat un SCANDAL de proporţii în lumea celor mai...
Gestul pe care îl face femeia la care niciun bărbat nu îi poate REZISTA Gestul pe care îl face femeia la care niciun bărbat nu îi poate REZISTA
Rac Rac 22 iunie - 22 iulie

În jurul dumneavoastră au loc schimbări al căror motiv vă scapă şi s-ar putea ca apropiaţii să se poarte într-un mod bizar, ceea ce vă va surprinde. În dragoste s-ar putea să nu fiţi prea...citește mai departe

×

Zf.ro
ATENŢIE dacă faceţi asta. Amenzile sunt extrem de usturătoare ATENŢIE dacă faceţi asta. Amenzile sunt...
Cum poţi câştiga un bonus de câteva...
Deficit MAJOR de personal. Joburi pentru...
BusinessMagazin.ro
Cel mai MARE oraş din România are mai puţin de 6.000 de locuitori dar o suprafaţă mai mare decât Bucureşti, Cluj şi Timişoara la un loc Cel mai MARE oraş din România are mai...
Vreţi să cumpăraţi un sat aflat pe coasta...
Mediafax.ro
După 30 de ani, în căutarea Revoluţiei pierdute. DEZVĂLUIRI legate de momentul decembrie 1989, când românii au spus “DESTUL!” După 30 de ani, în căutarea Revoluţiei...
Litigiul fraţilor Micula: Guvernul ia în...
#euprimar Centura Capitalei, drumul suspinelor...
Gandul.info
Fenomenul care poate aduce DEZASTRUL în România scapă de sub control. Legea care l-ar putea combate aşteaptă de o jumătate de an pe biroul preşedintelui Klaus Iohannis / Suntem deja pe locul 3 la nivel european în clasamentul ruşinos Fenomenul care poate aduce DEZASTRUL în...
Suntem condamnaţi la dispariţie? Este...
Doi tineri au plecat în vacanţă şi şi-au...
DA.ZF.ro
5 drumuri magice din România pe care poţi evada cu maşina - GALERIE FOTO 5 drumuri magice din România pe care poţi...
Cele 7 minuni ale României: locuri spectaculoase...
TOP 5 plaje sălbatice, foarte aproape de...
ProSport.ro
NIKE o umple de bani pe Simona Halep pentru trofeul de la Wimbledon! Suma FABULOASĂ pe care o primeşte de la gigantul american. EXCLUSIV NIKE o umple de bani pe Simona Halep pentru...
El este ÎMPĂRATUL de la FRF! Are valet...
Un nou scandal uriaş în TVR! Vedeta postului,...
ApropoTv.ro
Destinaţii alternative de Crăciun care te fac să vezi cu alţi ochi Europa Destinaţii alternative de Crăciun care...
Jurnalistul Ion Cristoiu publică două...
Electric Castle Festival anunţă headliner-ii...
Go4it.ro
Hackerii pot modifică notele de la BAC şi alte examene. Cum reuşesc să spargă sistemele informatice Hackerii pot modifică notele de la BAC...
Liang Hua, chariman Huawei: „Nu am decis...
MILIARDE de dolari pe o simplă „amendă”....
ProMotor.ro
Maşini de lux în Coreea de Nord. Este INCREDIBIL cum se introduc maşinile în cea mai ÎNCHISĂ ţară din lume Maşini de lux în Coreea de Nord. Este...
Cauţi piese ieftine pentru maşină? NICIODATĂ...
Urmărire ca-n FILME între un şofer beat...
Descopera.ro
Un lucru extrem de SIMPLU te poate ajuta să ai o PARTIDĂ de sex memorabilă. ''Fetelor, nu vă JENAŢI!'' Un lucru extrem de SIMPLU te poate ajuta...
La 16 ani a devenit SCLAVĂ sexuală. În...
A vrut să facă sex ''SPORTIV''. După...
ULTIMA ORĂ
HALUCINANT. Momentul în care un preot este ARUNCAT de pe scenă de o enoriaşă. Ce a scos-o din minţi pe femeie | VIDEO

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nicio instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.