Motivul neobișnuit pentru care ducem lipsă de vitamina D: ne spălăm prea des, cu produse foarte agresive cu pielea

  • Publicat:
  • Actualizat:

Invitată în emisiunea „Înapoi în viitor” moderată de Andreea Perminova, dr. Simona Carniciu a detaliat care sunt suplimentele de care avem nevoie din când în când, dar și motivele pentru care populația României, dar nu numai, suferă de carență de vitamina D. 

În opinia medicului, spălatul zilnic cu săpunuri și geluri de duș agresive îndepărtează grăsimea de la suprafața pielii, cea care captează vitamina D produsă de razele soarelui.

„Spălăm” vitamina D de pe piele

„În mod normal, vitamina D pătrunde în vasele de sânge după 2-3 zile, prin intermediul pielii. Dacă noi ne spălăm în fiecare zi cu produse agresive, îndepărtăm vitamina D din acel strat de grăsime de la suprafața pielii. Practic, tu nu îi lași pielii timp, 2-3 zile, că vii repede cu dușul și gelul antibacterian.

De asemenea, pe piele – ca și în intestin – avem un microbiom, adică o populație foarte delicată și vastă de bacterii cu care supraviețuim. Dacă venim permanent cu geluri de duș agresive, dezinfectante, distrugem acest microbiom. Și așa apar tot felul de probleme de sănătate.

Dar asta nu înseamnă că trebuie să stați nespălați! În schimb, alegeți produse mai puțin agresive și evitați să frecați puternic pielea cu burete abraziv”, recomandă dr. Carniciu.

Suplimentele pentru regenerarea ficatului

Din aceste motive, este indicat ca o dată sau de 2 ori pe an să facem o cură cu suplimente pe bază de vitamina D și C. Iar în perioada sărbătorilor și după, ar fi bine să avem la îndemână un supliment pentru drenarea bilei, pentru a o ajuta să facă față mâncărurilor bogate în grăsimi.

„Eu sunt adepta suplimentelor, atunci când e nevoie și când o faci cu cap. Pentru că există și reversul medaliei, să iei suplimente și să-ți faci mai mult rău decât bine. Dacă ai ținut post 40 de zile cu sălățele, cereale și apoi bagi tobă, lebăr, cârnați, caltaboș, e clar că e nevoie și de un supliment pentru bilă, să o ajuți un pic, sau suplimente pentru regenerarea ficatului.

În aceeași măsură, poți să nu iei suplimente, dar să ții un regim de reechilibrare, în care să te întorci un pic la post, dar nu complet. De exemplu, să mănânci doar o dată pe zi produse de origine animală. Și-atunci ficatul se va regla singur, este un organ cu o capacitate extraordinară de regenerare”, a adăugat dr. Simona Carniciu.

Medicul a amintit și de importanța fitonutrienților din plante, care ajută la echilibrarea permeabilității și a microbiomului intestinal. Aceste substanțe benefice pot fi obținute dintr-un supliment de calitate, dar și printr-un consum de sucuri de legume proaspete făcute la blender.

Emisiunea integrală „Înapoi în viitor”, invitată dr. Simona Carniciu, poate fi urmărită mai jos:

Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Simona Carniciu - Medic Primar Diabet, Nutriție și Boli Metabolice
Dr. Simona CARNICIU este doctor în științe medicale și medic specialist în diabet, nutriție și boli metabolice. După aproximativ 7 ani de studiu și muncă în domeniu, dar, mai ales în cercetare, la Institutul Național de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice „Nicolae Paulescu” București, ...
citește mai mult
Horoscop ianuarie 2023
Horoscop ianuarie 2023