Care sunt semnele premature de infertilitate? Medicul ginecolog explică

Dr. Emel Nuraltay, medic specialist obstetrică-ginecologie, Șef Secție Obstetrică la Spitalul Clinic SANADOR, ne expune semnele premature pe care le dă infertilitatea.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, milioane de persoane din întreaga lume se confruntă cu infertilitatea. Aceasta înseamnă imposibilitatea de a obține o sarcină pe cale naturală, după 12 luni de încercări. Cifrele actuale sunt îngrijorătoare: se estimează că o persoană din 6 se confruntă cu probleme de infertilitate de-a lungul vieții.

În cazul femeilor, infertilitatea poate fi cauzată de anomalii ovariene, uterine, ale trompelor sau de disfuncții endocrine. În cazul bărbaților, printre cauzele infertilității se numără numărul scăzut de spermatozoizi din spermă, tulburările de morfologie sau de motilitate ale spermatozoizilor.

Infertilitatea poate fi primară sau secundară unor tratamente precum cele pentru cancere sau unor intervenții chirurgicale de la nivelul aparatului reproductiv. Pentru a depista la timp infertilitatea și pentru a oferi cuplurilor cea mai bună soluție, medicii atrag atenția asupra unor semne ale acestei probleme medicale.

„Dacă ne referim de exemplu la infertilitatea de tip hormonal, de tip hipofizar, de tip ovarian, pacientele vor avea  simptome. Vor avea menstre foarte rare și aceasta le va aduce rapid la medic, chiar înainte de a-și dori un copil și să depisteze infertilitatea. Noi ca medici depistăm starea de imposibilitate de a obține o sercină atunci când fetele vin în perioada pubertară sau în adolescență, acuzând lipsa menstruației. Acesta este cel mai frecvent motiv pentru care o adolescentă se prezintă la medicul ginecolog.

Alte motive pentru care am putea investiga un cuplu pentru infertilitate este durerea cronică, durerea pelvină cronică. Aceasta poate semnala de exemplu o endometrioză pelvină, patologie extrem de frecventă. Modalitățile de diagnostic și investigație pe care le avem acum la dispoziție ne ajută să depistăm foarte ușor endometrioza în diverse forme și faze și să o și tratăm” spune dr. Emel Nuraltay, medic specialist obstetrică-ginecologie, Șef Secție Obstetrică la Spitalul Clinic SANADOR.

Mai multe informații despre infertilitate puteți afla din interviul video realizat cu medicul ginecolog din cadrul SANADOR!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Emel Nuraltay - Medic specialist Obstetrică-ginecologie
Dr. Emel Nuraltay a terminat Facultatea de Medicină și Farmacie "Carol Davila" în anul 1995, urmând a-și continua pregătirea profesională între anii 1995 și 1997 cu un  stagiu de chirurgie generală și laparoscopică la clinica de chirurgie și transplant hepatic de la spitalul Fundeni. Între ...
citește mai mult