În ce zi a ciclului menstrual trebuie să încep folia de anticoncepționale pentru a fi imediat protejată?

Dr. Dorina Codreanu, medic primar obstetrică-ginecologie, explică momentul ideal pentru a începe folia de anticoncepționale.

Pentru multe femei, administrarea de anticoncepționale este prima opțiune în ceea ce privește prevenția unei sarcini nedorite. Însă anticoncepționalele pot face parte și din tratamentul unor afecțiuni precum chisturile ovariene. Pentru ca aceste pilule care au revoluționat sănătatea sexuală să prevină imediat sarcină, trebuie administrate într-o anumită fereastră a ciclului menstrual.

„Optim ar fi în prima zi. Prima folie se începe în prima zi a ciclului menstrual. Suntem protejate și dacă începem tratamentul până în ziua a cincea a ciclului menstrual. Se poate începe și mai târziu, dar atunci, în ciclul respectiv, trebuie și o altă metodă de protecție.

Trebuie să ne asigurăm că nu suntem gravide în momentul în care începem să luăm anticoncepționalele. Sunt persoane care iau anticoncepționalele nu doar pentru efectul contraceptiv, ci și pentru alte motive. Dar primul lucru de care trebuie să ne asigurăm este că nu suntem gravide. Apoi, trebuie să ne și protejăm în ciclul respectiv dacă decidem să începem tratamentul mai târziu.

Tratamentul cu anticoncepționale este contraindicat în timpul sarcinii. În foliile respective, sunt de cele mai multe ori progestative de sinteză și acestea pot duce la malformații, la oprirea sarcinii în evoluție, la diverse complicații și e păcat. Deci înainte de a recurge la anticoncepționale, este indicat un test de sarcină” ne-a declarat dr. Dorina Codreanu, medic primar obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare FIV, în cadrul Clinicilor Femme Boutique Medical, Gynera, dar și la Spitalul Clinic SANADOR.

Dr. Dorina Codreanu este un medic cu experiență în domeniul ginecologiei, dar și al fertilizării in vitro: este lector și membru al comisiei de examinare pentru formarea specialiștilor în infertilitate și reproducere umană asistată în cadrul programului de pregătire postuniversitară a medicilor specialiști; membru fondator al Societății Române de Medicină Reproductivă; membru activ al Societății Europene de Reproducere Umană şi Embriologie; membru al Societății Americane de Medicină Reproductivă și autor al Ghidului Clinic „Nașterea prematură”.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Dorina Codreanu - Medic primar obstetrică-ginecologie
Dr. Dorina Codreanu este medic primar obstetrică-ginecologie, specializată în consultații de infertilitate și proceduri de reproducere asistată. Pasiunea pentru ceea ce face și activitatea didactică și academică, i-au adus Dorinei bursă de cercetător postdoctoral cu temă de studiu “Optimizarea ...
citește mai mult