Grăsimi sănătoase care îngrașă: consumă-le cu moderație!

Află cum te pot îngrășa sursele de grăsimi sănătoase!

Multe regimuri de slăbire propun reducerea cantității de grăsime din alimentație, ceea ce este corect pentru ca alimentele grase au cele mai multe calorii. Dacă un gram de proteine sau unul de carbohidrați au 4 calorii, la grăsimi, cantitatea se dublează: un gram de grăsime are 9 calorii.

Grăsimile sunt foarte importante în alimentație: reduc riscul cardiovascular, reglează nivelul colesterolului, al glicemiei și reduc inflamația. În plus, grăsimile dau sațietate. Mai mult, vegetalele cu grăsimi sănătoase au și vitamine, minerale, fibre, antioxidanti. Iar sursele de grăsimi animale precum peștele, oul sau iaurtul oferă și proteine de calitate. Procentul optim de grăsimi în alimentația zilnică ar trebui să fie între 20 și 35 la sută, în funcție de nevoile și obiectivele fiecărei persoane în parte.

Cum ne îngrașă grăsimile bune?

Cele mai sănătoase grăsimi provin din nuci, semințe, măsline și pește gras. Însă atenție la cantități.

De exemplu, în cazul uleiului, ar trebui să fim atenți la alimentele prăjite. Pe lângă numărul mare de calorii, uleiurile se transformă și devin periculoase. O lingură de ulei are în jur de 124 de calorii, inclusiv cele sănătoase crude din măsline sau semințe. Pe de altă parte, putem opta pentru măsline: o sută de grame de măsline au 115 calorii.

Aceeași situatie e și cu nucile: atenție la cantitățile consumate pentru că au în jur de 600 de calorii pe suta de grame. Iar acestea sunt ușor de mâncat, mai ales dacă sunt în combinatie cu fructe uscate. Printre nucile cu cele mai puține calorii, se numără fisticul.

Un alt aliment consumat frecvent este avocado, cu 240 de calorii la un fruct. Dacă mâncăm jumătate de avocado cu o felie de pâine și un ou, totul ajunge la peste 300 de calorii.

Și uleiul de cacao eeste foarte sănătos: consumați ciocolată care are ca prim ingredient untul de cacao. Atenție însă: o ciocolată sănătoasă de 100 de grame are în jur de 500 de calorii.

Grăsimile animale, sănătoase, dar calorice uneori

Peștele gras are 200 de calorii la suta de grame, ceea ce îl face alimentul perfect, daca este de captură. Cele mai bune și ieftine surse piscicole de grăsimi bune sunt sardinele. Alegeți variantele proaspete sau în ulei de măsline: dintr-o conservă, vă săturați și vă luați și doza de acizi grași. Însă scurgeți cea mai mare parte din uleiul de măsline!

Oul este un aliment perfect: are cam 100 de calorii, este foarte sățios și versatil. Însă optați preponderent pentru cel fiert. Omletele light sunt cele făcute în vase non aderente, cu mai puțin ulei și mai multe albușuri.

Iaurtul gras este un aliment excelent pentru mic dejun sau gustare: are calciu, proteine și probiotice. De asemenea, se poate folosi și ca bază pentru sosuri.

Untul este un aliment delicios, vedetă a gastronomiei franțuzești. Dar 100 de grame de unt au 700 de calorii. Deci trebuie bine drămuit în cazul curelor de slăbire.

Brânza este preferata tuturor, mai ales vara cu roșii, dar poate ajunge la câteva sute bune de calorii pe suta de grame. Sunt de preferat sortimentele de capră, integrale, consumate pe post de sare în salate.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult