Ecografia renală: cum se face și când se recomandă?

Conf. dr. Marcian Manu, medic primar urologie, Șef Secție Urologie la Spitalul Clinic SANADOR, trece în revistă beneficiile ecografiei renale, o investigație extrem de utilă în bolile renale.

Ecografia reprezintă una dintre cele mai recomandate investigații pentru a monitoriza starea de sănătate a organismului. Ecografia folosește ultrasunete pentru a capta imagini ale diferitelor organe și structuri ale corpului și poate fi repetată ori de câte ori este nevoie.

Ecografia se face de către medicii specialiști în imagistică sau de către medici de diverse specialități are au și competență în efectuarea ecografiei. Ecografia este o investigația care se face și în sarcină.

Printre tipurile de ecografii care se pot face în cadrul setului de analize și investigații anuale sau pentru diagnosticarea și monitorizarea unor boli se numără și ecografia renală. Am stat de vorbă cu conf. dr. Marcian Manu, medic primar urologie, Șef Secție Urologie la Spitalul Clinic SANADOR, care ne-a explicat beneficiile ecografiei renale și care ne-a arătat în cadrul materialului video modul în care se face o ecografie renală.

„Ecografia este o metodă extraordinar de informativă, rapidă, inofensivă, ieftină, repetabilă, care implică însă o aparatură performantă și care poate stabili într-un timp foarte scurt un diagnostic. Demult, înaintea erei ecografiei, acest diagnostic se stabilea deosebit de dificil.

Investigația implică un sistem ecografic, un aparat care are un „creier”, un sistem piezoelectric. Sistemul pe care se bazează este cel ultrasonic, care transmite ultrasunete în corpul uman, acestea fiind vibrații cu frecvență de peste 20 de mii de hertzi. Aceste ultrasunete se transmit cu viteză diferită în funcție de diferențele de densitate dintre țesuturi. Și atunci țesuturile se evidențiază foarte bine. Acesta este principiul sonarului, de la submarine, prin care vasele detectau sunetele care se întorceau de la ceva, iar acel ceva era submarinul. În cazul nostru, acel ceva este rinichiul. Și atunci îl putem evalua foarte bine din punct de vedere anatomic.

Ecografia renală face parte din ecografia aparatului urinar care începe cu ecografia renală, continuă cu cea a ureterelor, a vezicii urinare, a prostatei și a organelor genitale masculine sau feminine. Ecografia renală trebui făcută în urma unei simptomatologii care sugerează o afecțiune renală, pe care trebuie să o diagnosticăm și să o tratăm” spune conf. dr. Marcian Manu, medic primar urologie, Șef Secție Urologie la Spitalul Clinic SANADOR.

Care sunt simptomele renale care ar trebui să aducă orice persoană la un medic urolog puteți afla din materialul video realizat cu conf. dr. Marcian Manu!

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Conf. Dr. Marcian Manu - Medic primar urologie
Conf. Dr. Marcian Manu este Șef Secție Urologie în cadrul Spitalului Clinic SANADOR, fiind specializat în Endoscopie urologică, Laser în Urologie, Ecografie, Litotriție extracorporală, Laparoscopie urologică, Transplant renal, Urologie oncologică și Urologie medicală non-chirurgicală. Dl ...
citește mai mult