Dr. Teodor Buliga: diferențele dintre chirurgia minim invazivă, laparoscopie și chirurgie robotică, pe înțelesul tuturor

Dr. Teodor Buliga, medic primar Chirurgie generală, cu competențe în chirurgie laparoscopică, chirurgie oncologică, chirurgie robotică, în cadrul SANADOR, ne-a ajutat să obținem un tablou amplu privind chirurgia minim invazivă, laparoscopia și chirurgia robotică și diferențele dintre ele.
  • Publicat:

Invitat în emisiunea CSID Live, Dr. Teodor Buliga, medic primar Chirurgie generală, cu competențe în chirurgie laparoscopică, chirurgie oncologică, chirurgie robotică, în cadrul SANADOR, ne-a ajutat să obținem un tablou amplu privind chirurgia minim invazivă, laparoscopia și chirurgia robotică și diferențele dintre ele.

Ce este chirurgia minim invazivă?

„Minim invazivitatea este o problemă filozofică, dar care și-a găsit o aplicabilitate imediată asupra pacienților. Este o noțiune mai largă care include tehnici anesteziologice care evită agresarea pacientului, include tehnici chirurgicale care presupun să nu atace organismul, pentru că o intervenție este practic un atac al chirurgului asupra organismului și organismul va reacționa în consecință. Minim invazivitate presupune să eviți să folosești sonde, să eviți să folosești tuburi de dren, sigur, dacă se poate face treaba asta, să eviți să faci incizii mari, pe românește, să eviți să tai peretele abdominal”, a explicat Dr. Teodor Buliga în CSID Live.

Ce este laparoscopia?

„Laparoscopie înseamnă să te uiți în burtă (…) Practic, în interior cavității abdominale este introdusă o cameră de luat vederi. Chirurgul nu mai taie burta pentru a avea acces la leziunea respectivă, ci va introduce instrumente speciale și va face intervenția fără să deschidă ca pe o carte peretele abdominal. Asta presupune o recuperare mult mai rapidă, pentru că mușchii nu sunt tăiați, presupune dureri mai mici postoperatorii, intestinele nu stau la aer pe durata intervenției”, a explicat Dr. Teodor Buliga.

Ce este chirurgia robotică?

„Chirurgia robotică este ultima etapă, cea mai modernă etapă a chirurgiei laparoscopice. Este tot o formă de chirurgie laparoscopică pentru că, implicit, privești în interiorul cavității abdominale, doar că de data asta o faci un instrumentar special. Ai la dispoziție o altă vizibilitate, mult îmbunătățită față de tehnicile laparoscopice tradiționale, ai la dispoziție un instrumentar care, spre deosebire de cel din laparoscopia clasică, are avantajul unei flexibilități extreme, sunt instrumente pe care chirurgul le manipulează cum nu și-ar putea manipula nici propria sa mână”, ne-a explicat Dr. Teodor Buliga.

Urmărește LIVE-ul integral pe canalul de Youtube.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult