Dr. Șerban Damian: Sursele de fibre și importanța lor pentru sănătate

Sursele de fibre sunt importante pentru sănătatea organismului.

Este important să cunoaștem sursele de fibre, pentru a le putea introduce în alimentația noastră. Medicul nutriționist Șerban Damian ne-a explicat în emisiunea Ce se întâmplă doctore Live care sunt cele mai importante surse de fibre, dar și cum putem, totuși, să le avem în alimentație chiar dacă urmăm diete hipoproteice. 

Dietele ketogenice limitează aportul de fibre

Dietele ketogenice și hiperproteice nu sunt ușor de urmat, însă în anumite situații dau rezultate mulțumitoare. „Eu nu sunt adeptul acestor diete, nu fac parte din arsenalul pe care îl folosesc cu pacienții care vin la mine la cabinet pentru scădere în greutate, tocmai pentru că acestea limitează aportul de fibre”, ne-a spus medicul nutriționist Șerban Damian. Dietele hiperproteice constau într-un aport crescut de proteine: carne, ouă, lactate grase și fără legume și vegetale, exact acele alimente care ne aduc fibre. Iar cei care urmează acetse diete ajung să consume o cantitate foarte mică de fibre, fapt ce le afectează digestia și starea de bine a organismului. Oricum, acest tip de diete nu se țin pe termen lung, deci riscurile asociate în ceea ce priveste limitarea resurselor de fibre în acest interval de timp nu este foarte mare: poate interveni un disconfort abdominal sau câteva episoade de constipație. Însă cestea sunt fenomene temporare care dispar în momentul reintroducerii fibrelor în alimentație. Însă cei ce se privează de fibre mai mult timp pot dezvolta riscuri serioase: creșterea riscului problemelor vasculare, probleme digestive diverse, creșterea riscului pentru anumite forme de cancer, în special în zona digestivă.

Prin urmare, a ține o dietă ketogenică timp de câteva săptămâni nu reprezintă o amenințare reală la sănătatea ta. Însă privarea de fibre pe un timp mai îndelungat, poate ridica probleme serioase de sănătate.

Sursele de fibre

Cele mai importante surse de fibre: cerealele integrale, legume ( varză, conopidă), fructe. Dacă ținem o dietă, important este să consumăm alimente care conțin fibre, dar nu au carbohidrați: frunze verzi, varză, broccoli, țelină, frcutele de pădure, in, cânepă, nuci. Acestea se potrivesc unei diete low-carb și sunt bogate în fibre.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Damian Șerban - Medic specialist în nutriţie sportivă
Şerban Damian este specialist în nutriţie sportivă și și-a făcut specializarea în acest domeniu într-un program internaţional organizat de către Comitetul Olimpic Internaţional, dedicat medicilor, şi condus de către specialişti în nutriţie din cele mai mari universităţi ale lumii. ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Medic specialist în nutriţie sportivă
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult
Cum poate fi prevenită infecția cu HPV
Cum poate fi prevenită infecția cu HPV