Dr. Renata Dediu, oncolog: importanța testului PSA în depistarea cancerului de prostată

Dr. Renata Dediu, medic primar oncolog, a explicat pe larg în interviul video care este rolul testului PSA și al controalelor regulate la urolog pentru depistarea cât mai precoce a cancerului de prostată.

Conform cifrelor furnizate de Organizația Mondială a Sănătății, în 2020, cancerul de prostată a fost pe locul 4 ca frecvență, după cel de sân, plămâni și cel colorectal. Numărul bărbaților care au fost diagnosticați cu cancer de prostată în 2020 a fost de peste 1, 4 milioane la nivel global.

Se estimează că un bărbat din 8 va face la un moment dat cancer de prostată. În România, cancerul de prostată este a doua cea mai frecventă afecțiune malignă la bărbați, după cancerul de plămâni.

Un studiu recent, comandat de Janssen România, ca parte din campania de informare și conștientizare a cancerului de prostată „Care-i treaba cu prostata?”, a oferit mai multe informații despre cum percep bărbații români această afecțiune malignă.

Din studiul efectuat recent pe un eșantion de 788 de bărbați români a rezultat că, deși 9 din 10 bărbați români declară că știu ce este prostata, doar 80,25% dintre ei știu sigur că femeile nu au prostată.

Conform aceluiași studiu, 74,68% dintre bărbații români nu știu cum se stabilește diagnosticul cancerului de prostată, iar 73% dintre ei nu știu ce este testul PSA. Mai mult, 7 din 10 respondenți nu și-au făcut niciodată testul PSA.

Campania ”Care-i treaba cu prostata?”, inițiată de Janssen România și susținută de FABC (Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer), Asociația Română de Urologie, Societatea Națională de Oncologie Medicală din România și Societatea Română de Radioterapie și Oncologie Medicală își propune să informeze bărbații români referitor la propria anatomie și de ce e necesar sa adopte un comportament preventiv în ceea ce privește cancerul de prostată.

Ce reprezintă testul PSA?

„Testul PSA este un test simplu. Este o analiză de sânge care se poate face în cadrul analizelor uzuale efectuate la medicul de familie și este o analiză gratuită. Anual, un bărbat poate să solicite medicului de familie efectuarea unui test PSA, pe lângă alte analize. Testarea PSA nu pune automat diagnosticul de cancer de prostată. Testul PSA este un indicator de alarmă pentru o eventuală afecțiune a prostatei.

Un PSA crescut nu înseamnă neapărat și un cancer de prostată. Există afecțiuni benigne ale prostatei, cum ar fi hipertrofia benignă de prostată, acel clasic adenom de prostată, care poate să ducă la o creștere a PSA-ului, fără ca să avem un diagnostic de cancer. Dar este importantă efectuarea acestui test pentru a conduce ulterior pacientul pe calea care duce către un diagnostic corect” explică utilitatea testului PSA dr. Renata Dediu, medic primar oncolog.

În momentul în care valorile PSA sunt crescute, medicul de familie va orienta pacientul către medicul urolog, pentru un consult clinic și alte eventuale investigații dacă există o suspiciune de cancer. Mai mult, vizita la medicul urolog ar trebui făcută regulat după vârsta de 50 de ani, pentru că există și situații când valorile PSA sunt normale, chiar și în prezența unui cancer.

La ora actuală, cancerul de prostată se poate trata cu succes, iar șansele de vindecare pe termen lung cresc dacă este depistat precoce. Mai multe informații despre cancerul de prostată puteți accesa din interviul video realizat cu medicul primar oncolog Renata Dediu, dar și de pe platforma www.janssenwithme.ro!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Renata Dediu - Medic primar oncologie
Renata Dediu este medic primar specialist în Oncologie în cadrul Spitalului Clinic SANADOR din București.
citește mai mult