Dr. Bogdan Pârlițeanu: cancerul de prostată are tratamente multiple

Cancerul de prostată are tratamente variate ce ajută pacienții să aibă o viață normală.

Cancerul de prostată beneficiază de un tratament complex ce crește speranța de viață a pacienților și calitatea vieții acestora. Despre metodele multiple de tratament al cancerului de prostată, ne-a vorbit dr. Bogdan Pârlițeanu, medic urolog.

Cel mai important lucru de știut este că dacă este descoperit în stadii incipiente, cancerul de prostată se poate trata cu succes. Metodele de tratament aplicate individual, în funcție de stadialitatea bolii pot crește speranța de viațâ, dar și calitatea vieții pacienților. Un centru de tratament poate diagnostica, trata, stadializa, investiga și urmări pe viitor pacientul cu cancer de prostată.

Terapia radicală ce constă în prostatectomia radicală poate fi făcută prin chirurgie robotică. Acest tip de operație este o operație de top în urologie ce vizează cancerul de prostată, înlăturând cu succes, rapid și în condiții mult mai bune pentru pacient tumoarea prostatică.

Tot o terapie radicală este și radioterapia ce poate fi efectuată fie prin brahiterapie sau radioterapia externă. Apoi, în funcție de rezultate și de stadiul în care se află boala, terapiile vor fi continuate de medicul oncolog, dacă este necesar, în colaborare strânsă cu medicul urolog și cu medicul radioterapeut. Este vorba despre terapia hormonală care este o terapie adjuvantă administrată fie după prostatectomia radicală, fie după radioterapie, în funcție de caz. Această terapie presupune administrarea de medicamente care vor bloca hormonii androgeni (testosteron și precursorii acestuia) fie prin blocarea sintezei sau fie prin blocarea receptorilor de a ajunge acea substanță la nivelul celulelor neoplazice.

În stadiile destul de avansate sau în formele cu metastaze incipiente, rolul chimioterapiei este foarte important. Dacă ne aflăm în acest stadiu metastatic, trebuie introdusă imediat chimioterapia. Aici intervine medicul oncolog, alătrui de medicul urolog și cel specialist în radioterapie. Toate aceste terapii trebuie folosite individualizat, în funcție de stadiul bolii și de particularitățile fiecărui pacient în parte.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Dr. Bogdan Pârlițeanu - Medic specialist Urologie
Dr. Bogdan Pârlițeanu este medic specialist în Spitalul Clinic Sanador, unde operează și acordă consultații începând din 2018. Dr. Bogdan Pârlițeanu este medic specialist în Spitalul Clinic Sanador, unde operează și acordă consultații începând din 2018. Membru al Asociației Române ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Medic specialist Urologie
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult