Dr. Bogdan Pârlițeanu: cum putem preveni cancerul de prostată

Cancerul de prostată poate fi prevenit.

Cancerul de prostată poate fi prevenit sau descoperit într-o fază incipientă, și, deci, tratabilă, dacă bărbații merg din timp la medicul urolog. Dr. Bogdan Pârlițeanu, medic urolog, ne-a descris pe scurt, într-una dintre emisiunile CSID.RO Live care sunt pașii prevenției în cazul cancerului de prostată.

Este important ca bărbații să înțeleagă care este importanța prevenției în cazul acestui tip de cancer și să meargă fie la medicul de familie, fie direct la un medic urolog pentru a verifica sănătatea prostatei și a descoperi, din timp, dacă e cazul, un astfel de cancer.

Atunci când vorbim de prevenție în cazul cancerului de prostată, vorbim de o evaluare cel puțin anuală la medicul urolog. În unele cazuri și medicul de familie poate recomanda niște investigații pentru detectarea cancerului de prostată. Acel test PSA poate fi recomandat și de medicul de familie care, în urma rezultatelor, poate recomanda pacientului să consulte un urolog. În plus, medicul urolog mai poate recomanda ecografia de aparat urinar care poate diagnostica unele stadii avansate sau precoce de cancer de prostată.

Se recomandă ca bărbații care ajung la vârsta de 50 de ani să meargă la medicul urolog. După ce trec de această vârstă e indicat să facă anual un consult de specialitate și să-și verifice prostata. Oricum, la primul consult i se explică pacientului că, începând cu această vârstă e important să vină în fiecare an, să-și facă anumite investigații. De multe ori, cancerul de prostată ar putea fi asimptomatic, de aceea Dr. Bogdan Pârlițeanu spune că un pacient nu trebuie să aștepte simptomele. E nevoie ca bărbații să facă un examen clinic, pentru că prin tușeu rectal se poate identifica un nodul sau prin dozarea celor doi antigeni specifici utili în cancerul de prostată, dar și  analizele imagistice de tip rezonanță magnetică. Prin aceste metode se poate depista cancerul de prostată.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Dr. Bogdan Pârlițeanu - Medic specialist Urologie
Dr. Bogdan Pârlițeanu este medic specialist în Spitalul Clinic Sanador, unde operează și acordă consultații începând din 2018. Dr. Bogdan Pârlițeanu este medic specialist în Spitalul Clinic Sanador, unde operează și acordă consultații începând din 2018. Membru al Asociației Române ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Medic specialist Urologie
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult