Dr. Monica Trofin: Colesterolul și riscul cardiovascular

Colesterolul și riscul cardiovascular ne sunt explicate de un medic cardiolog.

Colesterolul și riscul cardiovascular sunt două concepte din medicină strâns legate între ele. Medicul specialist cardiolog Monica Trofin ne-a explicat în emisiunea Live Ce se întâmplă doctore ce este colesterolul și care este legătura dintre acesta și bolile cardiovasculare.

Ce este colesterolul normal?

Colesterolul este o moleculă organică de natură lipidică ce circulă în sânge sub formă de agregate de proteine numite lipoproteine. La oameni, valoarea colesterolului este încadrată între niște valori limită, între 120 și 200 de mg/dl. Peste această valoare spunem că acea persoană are un colesterol crescut sau un metabolism alterat al colesterolului, în funcție de fracțiile sale ce se observă într-un profil lipidic.

Ce alimente cresc colesterolul?

Există alimente bogate în colesterol și trigliceride, în principal alimentele foarte procesate, cele de tip fast food care produc cele mai mari probleme generației noastre: de la probleme de greutate, dar și cele de sistem metabolic.

Colesterolul și riscul cardiovascular

Există studii puternice care arată o relație directă între nivelul colesterolului și bolile cardiovasculare, dar și un studiu celebru denumit Dieta inimii care a arătat că dieta de tip mediteranean scade incidența bolilor cardiace. Au fost observați mai mulți pacienți pe o perioadă de 2 ani de zile și s-a observat că după acești doi ani de dietă, incidența evenimentelor cardiace a scăzut până la 70%. Medicii cardiologi recomandă această dietă mediteraneană pentru controlul colesterolului și, implicit, scăderea incidenței bolilor cardiovasculare. Pentru că, de fapt, nu există o dietă mediteraneană oficială, ci doar anumite alimente pe care le încadrăm aici: de la măsline, uleiul de măsline, peștele, sosurile pe bază de roșii, fructele și vegetalele, nucile.

Este necesar un screening al profilului lipidic după vârsta de 20 de ani, cu frecvența de o dată la 5 ani. Odată ce se diagnostichează o dislipdemie (adică un metabolism alterat al colesterolului) se încearcă dieta menționată mai sus. Aceasta se impune la persoanele care sunt aparent sănătoase, unde se face profilaxie primară. La cele care se face prevenție secundară, adică cele care sunt deja diagnosticate cu o boală cardiovasculară, este necesară instituirea unui tratament medicamentos.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Dr. Monica Trofin - Medic specialist cardiologie
Dr. Monica Trofin este Medic specialist cardiologie și și-a definitivat formarea profesională în clinici renumite din Europa – Institutul Inimii Berlin, Institutul Inimii Leipzig, Institutul Inimii Munchen, Germania și Grupul Hirslanden din Zurich, Elveția. În 2018 a decis să practice cardiologia ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Medic specialist cardiologie
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult