Dr. Sorina Bădeliță: mielomul multiplu în România

Dr. Sorina Bădeliță, medic primar hematolog, explică pe larg diagnosticului precoce în mielomul multiplu.
  • Publicat:

Mielomul multiplu reprezintă o boală malignă a sângelui. Aceasta apare ca urmare a înmulțirii în exces a unor leucocite, celulele albe din sânge. Acestea sunt implicate în producerea anticorpilor, elemente care protejează organismul uman împotriva infecțiilor. Însă dacă sunt în exces, aceste celule albe pot declanșa mielomul multiplu.

„Mielomul multiplu este o boală malignă hematologică. Această boală este caracterizată prin creșterea anormală a celulelor numite plasmocite în măduva hematogenă. Aceste plasmocite au rol în autopărarea organismului. Plasmocitele produc o proteină anormală, patologică, numită proteină monoclonală. Această proteină determină multe modificări patologice la nivelul organelor.

Ca incidență, este o boală rară. Mielomul multiplu reprezintă 1 la sută din bolile maligne și este a doua boală ca malignitate hematologică” ne-a declarat într-un interviu video dr. Sorina Bădeliță, medic primar hematolog. Dr. Sorina Bădeliță este unul dintre specialiștii români care se ocupă de această afecțiune.

Si în cazul mielomului multiplu, diagnosticarea cât mai precoce face ca această afecțiune să poate fi gestionată mult mai bine. În România, afecțiunea este sub diagnosticat. De aceea, medicii români recomandă persoanelor care se confruntă cu anumite simptome să nu amâne vizita la specialist.

Mielomul se poate manifeste prin greaţă, constipaţie, lipsa poftei de mâncare, confuzie sau ceaţă cerebrală, oboseală excesivă şi nejustificată. De asemenea, printre simptome se numără infecţiile frecvente, scăderea inexplicabilă în greutate, slăbiciunea sau amorţeala la nivelul picioarelor.

„Mielomul multiplu este mult sub diagnosticat în România. Raportând la numărul real al pacienților din Europa, ne-am aștepta ca numărul pacienților români nou diagnosticați în fiecare an să fie de 800-1100 . Din păcate, din primele evaluări pe care le-am obținut prin înființarea noului registru al pacienților cu mielom multiplu, numărul celor diagnosticați este sub 500 pe an.

Avem speranța ca, prin campania „Reconectează-te la viață, controlează mielomul multiplu!”, diagnosticul pacienților să se facă mult mai precoce astfel încât aceștia să aibă acces la tratament în timp util” a adăugat dr. Sorina Bădeliță, medic primar hematolog.

Mai multe informații despre mielomul multiplu puteți afla din interviul video realizat cu dr. Sorina Bădeliță!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Redactor-şef
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult