Prof. dr. Irinel Popescu: chirurgia robotică în bolile hepatice

Chirurgia robotică aduce beneficii în multe specialități medicale.

Chirurgia robotică poate aduce nenumărate beneficii și pacientului, dar și chirurgului. Prof. Dr. Irinel Popescu ne-a explicat în emisiunea CSID.RO Live despre locul chirurgiei robotice în afecțiunile hepatice. 

Chirurgia robotică este „ultimul venit” în materie de tehnică chirurgicală. La Spitalul Fundeni a fost adus în 2008 un robot achiziționat de Ministerul Educației și a fost folosită cu succes mulți ani.

Însă experiența a arătat că sunt operații în care e absolut necesar să se facă robotic,  la care aportul robotic a devenit standard. De exemplu la prostatectomia radicală, operația de cancer de prostată. La fel, mai sunt câteva operații în urologie unde există aceeași tendință: în nefrectomiile parțiale sau totale.

În chirurgia hepatică, chirurgia robotică nu este standard. Unii chirurgi o fac cu mare succes, cei care au practicat întotdeaua abordul minim invaziv și cei care au o afinitate personală pentru acest tip de chirurgie, plus suportul spitalului. Ea nu a devenit standard, pentru că la nivel internațional, în multe centre, acele intervenții pot fi făcute pe cale deschisă sau laparoscopică.

De exemplu, o rezecție de ficat nu standard pe cale robotică. Știu și cadrele medicale și pacienții. Însă, chirurgii care s-au specializat în chirurgie robotică pe ficat, da, o pot realiza cu mare succes, iar bolnavul poate merge la un astfel de chirurg. Însă, și în funcție de gravitatea leziunii, chirurgia deschisă rămâne în continuare o opțiune serioasă.

Indicațiile chirurgiei robotice, în afara urologiei, sunt alte tipuri de intervenții în care robotul e foarte util: în cancerul de rect pentru că păstrarea nervilor și a anumitor funcții – urinară, sexuală – e foarte importantă. Atunci când operația se face robotic, toate aceste obiective sunt atinse foarte ușor. De asemenea în afecțiunile joncțiunii esogastrice: în hernia hiatală, de exemplu. În acestea indicația chirurgiei robotice a devenit foarte importantă.

Din generațiile de azi, cu siguranță se vor selecta chirurgii care vor opera robotic, poate, chiar și în specialitatea heaptică.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Prof. univ. dr. Irinel Popescu - Medic primar Chirurgie Generală
Prof. Univ. Dr. Irinel Popescu este medic primar Chirurgie Generală și este Coordonatorul Centrului Integrat de Excelență în Boli Hepatice din Spitalul Clinic SANADOR. Este considerat părintele transplantului hepatic în România, realizând primele operații reușite la adult, cu ficat întreg, ...
citește mai mult