Ce trebuie să știi despre chirurgia ficatului

  • Publicat:
  • Actualizat:
Ce trebuie să știi despre chirurgia ficatului

Ficatul este un organ vital, esențial pentru buna funcționare a întregului organism datorită funcțiilor pe care le îndeplinește: fabricarea proteinelor și a factorilor de coagulare a sângelui, sintetizarea trigliceridelor, a colesterolului și a glicogenului, producția de bilă și multe altele.

Bolile hepatice sunt numeroase și diverse. Uneori, acestea pot fi tratate prin modificarea stilului de viață sau cu medicamente, de către medicul gastroenterolog. Sunt însă și situații în care tratamentul chirurgical rămâne singura opțiune.

Afecțiunile ficatului pentru care este indicată intervenția chirurgicală se împart în tumori benigne și tumori maligne. Tumorile benigne care au cel mai frecvent nevoie de o soluționare chirurgicală sunt adenoamele, hemangioamele și chisturile. Pentru tumorile maligne hepatice, singurul tratament cu șanse de vindecare este chirurgia, în astfel de cazuri realizându-se rezecția unei porțiuni din ficat sau chiar a organului în întregime, caz în care se realizează concomitent transplantul de ficat.

Având în vedere complexitatea anatomică a ficatului, chirurgia hepatică este una de mare anvergură, necesitând o tehnicitate chirurgicală avansată și chirurgi cu multă experiență, cu pregătire specială în chirurgia hepato-bilio-pancreatică și de transplant. Chirurgia hepatică a luat amploare relativ recent, odată cu dezvoltarea și perfecționarea tehnicilor chirurgicale și de anestezie și prin evoluția tehnologiei medicale specifice utilizate.

Bolile ficatului evoluează silențios, cu o simptomatologie adesea nespecifică, pacientul nerealizând necesitatea prezentării la medic decât în stadiile avansate ale bolii. Odată depistată o afecțiune hepatică, este imperios necesară monitorizarea continuă și riguroasă de către medicul gastroenterolog, iar ulterior, în cazul evoluției bolii, aplicarea tratamentului chirurgical de către medici chirurgi specializați în chirurgia hepatică.

Tratamentul bolilor hepatice trebuie să fie întotdeauna individual și personalizat, stabilit de o echipă întreagă de specialiști în bolile ficatului. La SANADOR, pacienții beneficiază de o abordare modernă, pluridisciplinară a oricărei afecțiuni hepatice, indiferent de complexitatea cazului, având acces la toate serviciile medicale necesare diagnosticării, tratării și monitorizării la distanță a oricărei afecțiuni hepatice.

Centrul Integrat de Excelență în Boli Hepatice SANADOR a fost înființat cu scopul de a veni în ajutorul pacienților cu afecțiuni hepatice, punându-le la dispoziție tratamentele cele mai avansate, de la tratamentul medicamentos până la intervenții chirurgicale hepatice de mare anvergură, inclusiv transplant hepatic, prin intermediul unor echipe medicale supraspecializate și cu experiență vastă.

La Spitalul Clinic SANADOR, în 2020, a fost realizat primul transplant hepatic de la donator viu înrudit din sistemul medical privat din România. Acesta a fost urmat de alte două transplanturi, unul dintre ele marcând chiar o premieră națională în domeniul transplantului, recoltarea grefei hepatice de la donatorul viu fiind asistată laparoscopic.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân