Dr. Ioana Mîndruță: totul despre polisomnografie

Dr. Ioana Mîndruță, medic primar neurolog, oferă toate informațiile despre polisomnografie, analiza somnului. Află când este recomandată!
05.01.2021 | Beatrice Osanu

Analiza somnului se numește polisomnografie, iar aceasta se face în laboratoare specializate. În timpul polisomnografiei, somnul pacienților este monitorizat cu ajutorul unor aparate speciale, monitorizate de echipe medicale specializate.

Practic, pacientului i se atașează pe corp și în zona capului o serie de electrozi, iar cu ajutorul senzorilor se culeg date despre activitatea cerebrală, cardiacă, cerebrală. În plus, prin polisomnografie se analizează stadiile somnului și pot fi observate și analizate fenomene precum sforăitul și apneea. Apneea este dată de întreruperea respirației în timpul somnului și poate avea numeroase cauze.

Analiza somnului oferă informații importante despre calitatea somnului, iar aceste pot orienta medicii către diverse tipuri de patologii. Astfel, prin polisomnografie, se pot diagnostica sindromul picioarelor neliniștite, epilepsia nocturnă, narcolepsia și alte afecțiuni.

De asemenea, polisomnografia este folosită pentru diagnosticarea apneei de somn și a problemelor respiratorii înregistrate în timpul somnului. De asemenea, există și boli degenerative ale căror simptome pot fi anumite tulburări de comportament înregistrate în timpul somnului.

Tulburările de somn pot avea un impact major asupra stării de sănătate. Astfel, somnul de proastă calitate crește riscul de boli cardiovasculare, depresie, tulburări cognitive și probleme digestive. De aceea, insomniile și somnolența inexplicabilă din timpul zilei trebuie semnalate medicului. Acesta va recomanda diverse teste și analize printre care se numără și polisomnografia.

Unul dintre medicii români cu experiență în efectuarea polisomnografiei este dr. Ioana Mîndruță, medic primar neurolog. În interviul video pe care ni l-a acordat, dr. Ioana Mîndruță, medic primar neurolog, explică pe larg când se recomandă polisomnografia și care sunt beneficiile acesteia în diagnosticul diverselor patologii neurologice.