Dr. Elena Stoian: cum se tratează chisturile dentare

Dr. Elena Stoian, medic stomatolog cu practică limitată în endodonție în cadrul Clinicii "Prof. dr. Barbu", explică terapia pentru chisturile dentare.
  • Publicat:

Chisturile dentare reprezintă formațiuni umplute cu un lichid care apar de obicei la nivelul rădăcinii moarte a unui dinte. Chisturile dentare se pot forma ca urmare a unei infecții dentare sau a unei traume. De obicei, chisturile dentare se pot vizualiza cu ocazia efectuării unei radiografii dentare. Cât privește simptomele, acestea pot însoți prezența chisturilor dentare.

Am stat de vorbă despre aceste probleme de sănătate orală într-un interviu video cu dr. Elena Stoian, medic stomatolog cu practică limitată în endodonție în cadrul Clinicii „Prof. dr. Barbu”. Dr. Elena Stoian a trecut în revistă situațiile în care apar chisturile dentare, dar și ce soluții există pentru acestea.

„Chisturile se referă la un număr limitat de leziuni periapicale, de la vârful rădăcinii. Frecvența apariției chisturilor este de aproximativ 5 la sută. Un chist reprezintă un proces infecțios apărut într-o cavitate bine delimitată, se formează chiar os în jurul cavității respective. Acolo se formează o punguță cu puroi. Chistul are o membrană proprie care căptușește defectul osos. Acea membrană conține foarte multe bacterii care se multiplică și mențin acel proces infecțios. În aceste cazuri, de cele mai multe ori, este indicată rezecția apicală.

Prin tratamentul endodontic, noi putem să dezinfectăm și să închidem doar spațiul canalului, unde a fost nervul. Tot tratamentul se efectuează până la vârful rădăcinii: spălăm, dezinfectăm și închidem etanș. Ceea ce este la vărful rădăcinii, organismul vindecă singur” spune medicul stomatolog Elena Stoian.

Mai multe informații despre tratamentul chisturilor dentare puteți accesa în materialul video realizat cu dr. Elena Stoian, medic stomatolog cu practică limitată în endodonție în cadrul Clinicii „Prof. dr. Barbu”.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Redactor-şef
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult