Otilia Mantelers, specialist în parenting: Ce facem când se plictisesc copiii

Otilia Mantelers consideră că plictiseala poate ascunde anumite emoții pe care ar trebui să le cunoaștem.
  • Publicat:
  • Actualizat:

Într-una dintre emisiunile Ce se întâmplă doctore Live, Otilia Mantelers, psiholog și specialist în parenting, ne-a povestit ce e de făcut atunci când vedem că se plictisesc copiii, mai ales în vacanță.

Cât de important pentru cei mici să fie cu alți copii

Otilia Mantelers ne spune că până la 3 ani nu este atât de important în dezvoltarea lor contactul cu alți copii. În acea perioadă sunt cruciale relația cu mama, relația cu tatăl, relația cu îngrijitorii. Este ceea ce spun specialiștii în teoria atașamentului perioada în care se formează stilul de atașament în funcție de atenția pe care o acordă părinții sau îngrijitorii copiilor și  de grija și sensibilitatea cu care aceștia reușesc să împlinească nevoile celor mici.

După 3 ani este important să ducem copiii să fie împreună cu alți copii, pentru că așa se dezvoltă ei. Mai ales începând cu vârsta de 6 ani, copiii au mare nevoie să fie cu alți copii, pentru că atunci este perioada în care copiii se definesc, se compară, află în ce grup se situează, care sunt competențele lor. Copiii învață foarte mult despre ei și despre ceilalți prin interacțiunea cu alți copii de vârsta lor.

Ce e de făcut când se plictisesc copiii

Otilia Mantelers a definit plictiseala ca fiind o stare în care nu simți nimic, nu te bucură nimic, nu găsești nimic interesant de făcut, practic o stare de deconectare. Este important ca părintele să simtă când copilul simte această stare și să se conecteze cu el, să fie alături de cel mic.

Este posibil ca în această stare, copilul „să scoată” tristețe, nervi, furie. Și e important ca părintele să fie acolo, cu copilul, în starea de plictiseală, să fie împreună cu el. Sunt și situații în care copilul trebuie lăsat singur cu plictiseala lui, spune Otilia Mantelers. Să se descurce el singur cu acea stare și să-și găsească singur de făcut. Dar, Otilia Mantelers crede că e mai potrivit să fim alături de copii în astfel de stări, pentru a afla acele emoții care se ascund în spatele plictiselii.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Otilia Mantelers - Psiholog
OTILIA MANTELERS este instructor de parenting, blogger cu vechime și mare iubitoare de cărți. A avut norocul să studieze puterea terapeutică a jocului cu Lawrence J. Cohen, reputat doctor în psihologie, creatorul Playful Parenting și cel mai apreciat specialist în domeniu din lume; așa a ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Psiholog
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult
Plombele dentare: când trebuie schimbate
Plombele dentare: când trebuie schimbate