Otilia Mantelers: despre readaptarea la colectivitate a copiilor

Otilia Mantelers, psiholog și expert în parenting, ne-a explicat în emisiunea CSID.RO live modul cum s-au readaptat copiii la colectivitate.
09.03.2021 | Beatrice Osanu

Închiderea școlilor pe o perioadă atât de lungă de timp este un subiect sensibil pentru mulți părinți și copii. Am stat de vorbă în emisiunea CSID.RO live cu Otilia Mantelers, psiholog și expert în parenting, despre impactul izolării copiilor  și lipsa colectivității.

„Mulți adolescenți cu care lucrez sunt mult mai anxioși și chiulesc de la școală. Aceasta este de fapt o readaptare: adolescenții chiulesc un pic mai mult pentru că le-a fost dor de socializare. Nu este o strategie de dorit în privința readaptării, dar este o realitate. Sigur, nu chiulește toată clasa, dar este un fenomen pe care eu l-am observat” spune psihologul Otilia Mantelers.

Și în privința copiilor mai mici, există anumite comportamente exacerbate odată cu revenirea la școală. „Ceea ce am observat eu și spun și învățătorii în privința copiilor mai mici, este că au crescut conflictele. Aceasta pentru că sistemul nervos al copilului reacționează surprinzător în prezența celorlalți copii pe care nu i-a văzut atât de mult timp. E un fel de șoc după un an, iar șocul mă face pe mine ca ființă să intru în modul „fight or flight”, reacțiile umane de luptă sau de fugă. Și de aceea, copiii se aleargă, se îmbrâncesc, apar tot felul de conflicte” adaugă Otilia Mantelers.

În aceste condiții, psihologul Otilia Mantelers vine cu soluții pe care le puteți afla din intervenția video din cadrul emisiunii CSID.RO Live din 25 februarie.