Otilia Mantelers: Provocările unui părinte singur

A fi părinte singur seamănă câteodată cu mersul pe sârmă: e foarte dificil și tot timpul ai senzația că poți strica totul într-o clipă.
  • Publicat:
  • Actualizat:

Știm cu toții că un copil nu vine la naștere cu un manual de utilizare. Așa că a fi părinte presupune o multitudine de provocări care mai de care mai interesante, dar și mai consumatoare de energie. Cu atât mai mult, atunci când ești părinte singur, provocările cresc exponențial. Otilia Mantelers, psiholog și specialist în parenting, să ne explice cu blândețea care o caracterizează, cum facem față provocărilor de a fi părinte singur.

Cele mai grele provocări ale unui părinte singur

Psihologul și specialistul în parenting Otilia Mantelers vorbește despre cele mai dificile task-uri ale părintelui singur: de la gestionarea timpului copilului și, implicit al părintelui, la disciplina timpului de calitate petrecut alături de copilul tău, la ce e de făcut dacă între cei doi părinți este un război, până la când e oportun să îți găsești un nou partener și să îl prezinți copilului.

Atunci când nu ai parte de ajutor – fie că este vorba de o bunică sau de o bonă –  și când toată responsabilitatea creșterii și îngrijirii copilului, dar și a resurselor financiare cad pe umerii unui singur părinte, totul poate deveni foarte ușor un haos. Pentru că ești nevoit(ă) să jonglezi cu responsabilitățile de la job, cele pentru casă, plus cele de creștere și îngrijire ale copilului (logistica cine-l ia/cine-l duce de/la școală, teme, timp de calitate cu copilul), dar și timp de reîncărcare a bateriilor pentru tine, ca părinte singur. Iar dacă ai mai mult decât un copil, lucrurile se complică exponențial.

Ce e de făcut

Pentru ca un copil să crească echilibrat, este imperios necesar ca părintele să fie echilibrat. Să aibă energie pentru toate îndatoririle, dar să nu devină totul copleșitor. Aici este, de fapt, arta, de a putea fi părinte singur. Nu poate oricine să facă acest lucru și, oricum, nu este indicat. Otilia Mantelers recomandă ca părintele singur să își refacă viața și să aibă parte și de o viață de cuplu împlinită. Altfel, pot apărea frustrări ce pot duce la dezechilibre majore.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Otilia Mantelers - Psiholog
OTILIA MANTELERS este instructor de parenting, blogger cu vechime și mare iubitoare de cărți. A avut norocul să studieze puterea terapeutică a jocului cu Lawrence J. Cohen, reputat doctor în psihologie, creatorul Playful Parenting și cel mai apreciat specialist în domeniu din lume; așa a ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Psiholog
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult