Dr. Dragoș Zamfirescu: Paralizia de plex brahial poate fi corectată prin microchirurgie

Paralizia de plex brahial poate afecta copiii la a căror naștere s-au realizat manevre greșite.

Paralizia de plex brahial este o afecțiune neurologică severă ce afectează unul dintre membrele superioare. Ea poate apărea în urma unei nașteri dificile sau a unor manevre obstetricale greșite, ori în urma unor accidente. Atunci când aceasta este completă, acel pacient nu își poate folosi deloc mâna respectivă, fapt ce are un impact major asupra vieții. Am stat de vorbă despre paralizia de plex brahial și soluțiile medicale cu Dr. Dragoș Zamfirescu, medic primar chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă, doctor în științe medicale.

„Paralizia de plex brahial este domeniul cel mai neatractiv pentru chirurgii plasticieni”, spune medicul Dragoș Zamfirescu. Dacă vorbim de o paralizie completă – dacă fie copilul la naștere, fie motociclistul în urma unui accident rămân fără posibilitatea de a-și utiliza mâna-  vorbim despre un impact enorm asupra vieții acelui om.

Paralizia de plex brahial: soluții medicale

Din păcate, soluțiile terapeutice nu sunt spectaculoase. Însă conform principiului care spune că atunci când un pacient nu are nimic, dar când printr-o intervenție chirurgicală îi oferi oricât de puțin, pentru el, de fapt,  înseamnă foarte mult, atunci faci tot posibilul să ajuți. La copii este mai simplu, la ei funcționează toate metodele nou introduse în microchirurgie. Problema este, însă, la adulți. După vârsta de 25 de ani, scade capacitatea de recuperare a organismului. Iar dacă ai tot plexul brahial smuls, asta înseamnă că lipsesc vreo 120.000 de axoni pe care nu ai cum să îi reconstruiești cu câteva mii de axoni din nervii din jur. Vorbim de aproximativ 5000 de axoni, foarte puțini față de cei lipsă și extrem de prețioși pentru a putea reda mâinii afectate o minimă manualitate.

Este o metodă care în străinătate se folosește de vreo 10-15 ani, în România e relativ nouă care presupune recoltarea a 10-15.000 de axoni de pe partea contralaterală sănătoasă fără să pierzi nimic din funcția acelei mâini (de la care ai recoltat), dar să oferi foarte mult mâinii afectate.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Dr. Dragoș Zamfirescu - Medic primar în chirurgie plastică, estetică și microchirurgie reconstructivă
Dr. Dragoș Zamfirescu, medic primar Chirurgie Plastică, Estetică și Microchirurgie Reconstructivă, e imposibil de caracterizat în câteva rânduri. Îi place cuvântul GRIJĂ – sună atât de simplu! – pentru că adună în el toată candoarea, pasărea și inteligență de care este capabil. Pacienții ...
citește mai mult