Dr. Coralina Chiriac: Relația cu mama și influența ei în viața de adult

Relația cu mama este o relație ce ne modelează personalitatea, felul în care vedem lumea, viața cu totul.
  • Publicat:
  • Actualizat:

Relația cu mama este relația care ne formează ca oameni și despre care ne dăm seama, abia când suntem adulți, cât de mult a contat în formarea noastră. Dar există mama care să ne ofere exact ce avem nevoie: de la cantitatea potrivită de afecțiune la sprijinul și iubirea necondiționate? Există, de fapt, mama ideală? La cestea, dar și alte întrebări, ne-a răspun Dr. Coralina Chiriac, psihoterapeut integrativ, formator ARPI.

Mama ideală: există sau nu?

Dr. Coralina Chiriac a ținut să menționeze încă de la începutul interviului că nu există mame ideale, pentru că nu există oameni ideali. Însă existe mame empatice care le oferă copiilor sprijin și iubire atât cât pot în momentul respectiv. Mamele, spune psihoterapeutul, nu pot să acopere toate nevoile copiilor lor. Mai ales acum, când lângă mamă nu mai există familia extinsă. Pe vremuri, copilul era crescut de „trib”, de comunitate, în jurul bebelușului gravitând mai multe persoane care, astfel, ofereau mamelor și timp pentru ele însele. În zilele noastre, o mamă are de acoperit foarte multe taskuri, plus un serviciu care, pe timpuri, poate nu exista.

Tocmai pentru a putea crește copii sănătoși emoțional, deci pentru a fi în stare să le ofere afecțiunea și sprijinul de care au copiii nevoie, mamele ar trebui să accepte orice ajutor le este oferit.

Relația cu mama critică

Ce se întâmplă cu copilul care a avut o astfel de mamă? Psihoteraputul spune că un astfel de copil absoarbe și internalizează vocea critică sau autoritară a mamei, devenind el însuși extrem de critic în primul rând cu el însuși, apoi cu ceilalți.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Coralina Chiriac - Psihoterapeut integrativ
Coralina Chiriac este Psihoterapeut integrativ, trainer, supervizor și co-fondator al Asociației Române de Psihoterapie Integrativă (A.R.P.I.) Coralina Chiriac a studiat în Marea Britanie, Franța, SUA și Germania și este specializată în terapia traumelor și terapia relațională. Experienţă ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Psihoterapeut integrativ
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult