Ce boli poți avea în funcție de culoarea ochilor

Numeroase studii s-au concentrat pe relația dintre frecvența apariției anumitor boli în funcție de pigmenții de la nivel ocular. Iată ce boli poți avea în funcție de culoarea ochilor.
  • Publicat:

Numeroase studii s-au concentrat pe relația dintre frecvența apariției anumitor boli în funcție de pigmenții de la nivel ocular. Iată ce boli poți avea în funcție de culoarea ochilor.

Cum se formează culoarea ochilor

Culoarea ochilor este un caracter poligenic și este determinat îndeosebi de cantitatea și de tipul de pigmenți prezenți în irisul ochiului.

Acești pigmenți sunt influețați de conținutul în melanină a epiteliului pigmentar al irisului, conținutul în melanină al stromei irisului și densitatea celulară a stromei irisului. În ochii de orice culoare, epiteliul pigmentar al irisului conține pigmentul negru denumit eumelanină. Densitatea celulară din interiorul stromei afectează cantitatea de lumină care este absorbită de epiteliul pigmentar.

Ochi albaștri și gene moștenite

Culoarea ochilor depinde de genele celor doi părinți.  Deși culoarea cafenie este dominantă, un părinte cu ochii de această culoare poate să fie totuși purtător al unei alele „albastre”.

Iată cum se formează, în general, culoarea ochilor:

  • Dacă cei doi părinți au ochii căprui/cafenii, probabilitatea ca ochii copiilor lor să aibă culoarea cafenie este de peste 70%;
  • Dacă unul dintre cei doi părinți are ochii căprui / cafenii cu două alele „cafenii”, probabilitatea ca ochii copilului lor să fie cafenii este aproape sigură;
  • Dacă unul dintre cei doi părinți are ochii căprui / cafenii cu o alelă recesivă „albastră” și dacă celălalt părinte are ochii albaștri, probabilitatea ca ochii copilului să fie cafenii este de 50%;
  • Dacă cei doi părinți au ochii albaștri, copilul va avea ochii albaștri; în practică, însă, culoarea ochilor este un caracter complex.  Probabilitatea ca un copil a unor părinți cu ochii albaștri să nu aibă ochii albaștri este de circa 10%.

Originea alelei „albastre”

Potrivit concluziilor unei echipe de oameni de știință danezi,  ochii albaștri ar fi apărut  la un singur și același strămos, cu 6.000 până la 10.000 de ani î.Hr., pe malul Mării Negre. Acel strămoș comun ar fi purtat o mutație genetică spontană care a făcut să dispară culoarea lor cafenie, dominantă, pentru a da culoarea „albastră”. De-a lungul timpului, mutația  s-a răspândit în rândul populației până a devenit astăzi o particularitate cu numeroase variații: albastru-verde, verde, gri.

Ce boli poți avea în funcție de culoarea ochilor

Numeroase studii s-au concentrat pe relația dintre frecvența apariției anumitor boli în funcție de culoarea ochilor.

Melanomul uveal este o formă de cancer al ochiului întâlnită la 1 din 5 persoane cu ochii de culoare deschisă. Sunt școli de psihologie care au arătat că oamenii au mai multă încredere în persoanele cu ochii de culoare închisă.

În 2011 s-a realizat primul studiu care sugera o legătură între apariția diabetului de tip 1 și persoanele cu pielea și ochii în culori deschise.

Problemele cu auzul sunt mai puțin întâlnite la persoanele cu ochii de culoare închisă, datorită cantității sporite de melanină din corp.

Endometrioza afectează femeile cu ochii de culoare deschisă, gena acestei maladii fiind aceeași care determină culoarea ochilor.

Dilatările diferite ale pupilelor pot fi semne ale unor afecțiuni ale sistemului nervos, iminența unui atac vascular sau maladie genetică. Persoanele cu ochii închiși la culoare au risc mai mare de a face cataractă, arată un studiu australian.

Ochii în culori diferite sunt un simptom al sindromului Waardenburg, care duce și la culori diferite ale zonelor pielii și părului.
Degenerarea maculară afectează mai mult persoanele cu ochi deschiși la culoare, estimează un alt studiu australian.

 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News