Dr. Călin Popa: Diagnostic și tratament în cardiopatia ischemică

Cardiopatia ischemică este o boală des întâlnită la nivel mondial.
  • Publicat:
  • Actualizat:

Cardiopatia ischemică este una dintre cele mai frecvente boli și, fără îndoială, cea mai frecventă boală a inimii. Infarctul miocardic, angina pectorală, boala coronariană, sindromul coronarian sunt, oarecum, sinonime cu cardiopatia ischemică și au în comun faptul că una sau mai multe artere ale inimii sunt ”înfundate” sau pe cale de a se înfunda. Frecvența acestei boli este impresionantă: la nivel mondial este prima cauză de mortalitate, iar în Europa mor din cauza cardiopatiei ischemice 1,8 milioane de oameni pe an, adică 20% din totalul deceselor. Dr Călin Popa, medic primar chirurgie cardiovasculară, ne-a explicat pe larg cum se diagnostichează și care este tratamentul pentru cardiopatia ischemică.

Cardiopatia ischemică: ce este

Cardiopatia ischemică este acea boală ce presupune înfundarea vaselor care transportă oxigen și substanțe nutritive la mușchiul inimii. După cum știm, mușchiul inimii muncește într-una și are nevoie de o cantitate importantă de oxigen, substanțe nutritive, de energie. În momentul în care nu-i mai sunt livrate cele necesare, slăbește forța de contracție sau în cazul în care se obstrucționează fluxul de sânge adus de o arteră, teritoriul care era irigat cu acel sânge moare. Astfel se produce infarctul miocardic.

Cardiopatia ischemică: simptome

Simptomele infarctului sunt foarte diverse, însă cel mai comun este că pacientul resimte o durere puternică în piept, o durere precordială, o durere impresionantă pe care bolnavul o resimte ca o gheară, ca o apăsare, însoțită de o senzație de moarte subită. Această durere poate să iradieze ori în mâna stângă, ori în mandibulă. Dr. Călin Popa recomandă ca în astfel de cazuri când oamenii simt astfel de dureri să consulte neapărat medicul. Pentru că este o linie fină între un simptom mai puțin alarmant care doar seamănă cu cel al cardioptiei ischemice și un simptom alarmant, impresionant, cel caracteristic acestei boli. Medicul cardiolog poate diferenția aceste două tipuri de senzații prin întrebări de genul: cât timp durează, când apare durerea, dacă a cedat la vreun medicament, la ce medicamente. Apoi, pentru un diagnostic corect se completează cu analize de specialitate.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Dr. Călin Popa - Șef de secţie Chirurgie vasculară
Dr. Călin Popa este șef de secţie Chirurgie vasculară în cadrul Spitalului Monza, începând cu anul 2012. Anterior, a fost șef de secţie Chirurgie vasculară la Cardiac Center din cadrul Spitalului Monza, începând cu anul 2012. Inainte a profesat în spitale precum Spitalul Clinic Fundeni ...
citește mai mult
Despre insomnie și problemele de somn
Despre insomnie și problemele de somn