Dr. Andreea Boiangiu: recoltarea de celule stem la naștere vs. clamparea întârziată

Dr. Andreea Boiangiu, doctor în științe medicale, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu competențe în histeroscopie, chirurgie laparoscopică, ginecologică și ultrasonografie obstetricală și ginecologică, explică posibilitățile de recoltare a celulelor stem la naștere.

Momentul ideal al recoltării de celule stem la naștere este un subiect extrem de discutat de către viitoarele mămici. În ultimii ani, recoltarea de celulele de stem câștigă tot mai mult teren în rândul celor care vor să protejeze sănătatea copiilor pe termen lung.

Celulele stem pot fi recoltate și stocate pe termen lung. Studiile medicale riguroase au arătat că pot fi folosite în tratarea unor boli grave precum cancerul, diabetul, Parkinson, Alzheimer, leucemie, autism sau sechele după AVC. De asemenea, se fac în continuare cercetări în ceea ce privește potențialul curativ al celulelor stem.

La momentul actual, există mai multe posibilități de recoltare a celulelor stem. În cadrul interviului video pe care ni l-a acordat, medicul ginecolog Andreea Boiangiu a explicat în ce constau acestea și de ce este importantă și recoltarea placentei la naștere.

„Celulele stem se pot recolta la orice tip de naștere, fie naturală, fie prin operație cezariană. Această procedură presupune recoltarea de celule stem din sângele din cordonul ombilical, o manevră ușoară, similară puncției venoase, pe care o folosim uzual la copii și adulți pentru recoltarea de analize.

Recoltarea de sânge din cordonul ombilical se face foarte ușor, imediat după ce bebelușul se naște. După ce cordonul este clampat și predăm bebelușul medicului neonatolog, noi continuăm să facem procedurile de recoltare de celule stem.

De asemenea, de la nivelul țesutului placentar, putem recolta placentă. Ideal ar fi să recoltăm și cordonul ombilical. Aceste manevre nu aduc riscuri suplimentare mămicii și copilașului. Sunt manevre facile, care trebuie făcute într-un mediu steril.

Așa cum am spus, recoltarea de celule stem se efectuează după clamparea cordonului ombilical. Clamparea cordonului ombilical se poate face precoce, în primele 15-30 de secunde după naștere, adică imediat după naștere. De obicei, aplicăm această tehnică în cazurile cu sângerări materne, cu decolare de placentă sau dacă bebelușul are o suferință și necesită înmânarea către neonatolog în vederea manevrelor de resuscitare neonatală.

Clamparea întârziată este o manevră pe care o folosim din ce în ce mai frecvent pentru că studiile ne-au arătat beneficii. În general, beneficiile sunt la nou-născuții prematuri, dar există beneficii și pentru copiii născuți la termen. Preferăm să facem clampare întârziată, adică să temporizăm momentul clampării cordonului ombilical până la 30-60 de secunde, uneori chiar și mai mult.

Se poate temporiza până la oprirea pulsațiilor cordonului ombilical, tocmai pentru a da un boost de volum sanguin circulant nou-născutului, pentru a îmbunătăți cantitatea de fier, hemoglobina nou-născutului. Profităm de studiile care vin din urmă și care ne spun că acești copilași la care clampăm tardiv cordonul ombilical au riscuri mai scăzute de a face sechele neurologice, sepsis neonatal și enterocolită ulceronecrotică” ne-a declarat în interviul video medicul ginecolog Andreea Boiangiu.

Mai multe informații despre clamparea întârziată, despre importanța recoltării placentei și despre beneficiile recoltării de celule stem la naștere puteți afla din materialul video realizat cu dr. Andreea Boiangiu.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Andreea Boiangiu - Medic specialist obstetrică-ginecologie
Dr. Andreea Boiangiu este medic specialist Obstetrică-Ginecologie la Spitalul Universitar de Urgență Elias, București și are competenţe în histeroscopie, chirurgie laparoscopică, ginecologică și ultrasonografie obstetricală și ginecologică. Oferă consultații, nașteri spontane și prin ...
citește mai mult