Dr. Ioan Boleac: importanța recoltării de celule stem la naștere

Dr. Ioan Boleac, medic primar obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în FIV, a explicat în CSID.RO Live importanța recoltării de celule stem la naștere.

Recoltarea de celule stem la nașterea bebelușului este tot mai solicitată de către părinți. Aceasta pentru că este o procedură accesibilă, cu multe beneficii pentru sănătatea copilului, dar și a fraților sau surorilor. La ora actuală, celulele stem se pot păstra până când bebelușul ajunge la vârstă adultă și pot fi folosite în tratamentul unor boli grave.

Prezent în emisiunea CSID.RO Live, dr. Ioan Boleac, medic primar obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în FIV, a vorbit pe larg despre tipurile de celule stem, dar și despre beneficiile celulelor stem recoltate din placentă.

„Celulele stem sunt celule care pot să se diferențieze în orice celulă din corpul nostru. Ele sunt folosite de corpul uman pentru regenera anumite țesuturi. Noi, medicii, le putem folosi pentru tratamentul anumitor boli.

Celulele stem se găsesc în cantitățile cele mai mari în sângele periferic, în măduva osoasă sau în țesuturile perinatale.

Dacă vorbim de țesuturile perinatale, mă refer la recoltarea de sânge din cordonul ombilical, la un fragment din cordonul ombilical. Iar ca noutate, mă refer la recoltarea placentei. Acestea sunt cele mai bune țesuturi pe care putem să le recoltăm. Placenta conține mult mai multe celule atât din punct de vedere cantitativ, dar și calitativ.

Placenta conține o gamă vastă de celule stem care pot fi folosite ulterior într-o mulțime de terapii. Placenta prezintă două membrane: o membrană corială sau amniotică și cotiledoanele placentare care formează țesutul placentar. Dacă ne referim la tipurile de celule stem pe care le găsim în placentă, sunt mult mai multe decât cele din cordonul ombilical.

Este vorba despre celule stem hematopoietice care se pot diferenția în orice tip de celulă sanguină. Acestea sunt folosite în tratamentul bolilor hematologice și oncologice. Există și celule stem mezemchimale, cu proprietăți imunomodulatoare, imunosupresoare și antimicrobiene. Celulele mezenchimale din placentă au o durată de viață mai lungă decât alte celule stem mezenchimale și o dimensiune mai mică, deci pot fi folosite și în administrarea intravenoasă” ne-a declarat dr. Ioan Boleac.

Mai multe informații despre tipurile de celule stem și beneficiile acestora puteți afla din intervenția video a medicului Ioan Boleac!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Ioan Boleac - Medic primar obstetrică-ginecologie
Dr. Ioan Boleac este medic primar obstetrică-ginecologie, cu o vastă experiență în infertilitatea cuplului și reproducere asistată, fiind Doctorand la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila și Secretar Executiv al Societății Române pentru Fertilitate și Reproducere Asistată. Are ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Medic primar obstetrică-ginecologie
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult