Dr. Mihaela Sebeni: mamografia, o investigație de o importanță covârșitoare de peste 120 de ani

Dr. Mihaela Sebeni, medic primar radiologie-imagistică medicală în cadrul SANADOR, vine cu informații despre mamografie și importanța acestei investigații în screeningul și diagnosticul cancerului de sân.

Vârsta optimă pentru a începe mamografia de screening

„Vârsta optimă pentru a începe mamografiile de screening este 40 de ani. Este o vârstă stabilită prin programele de screening internaționale, ca început al examinării de depistare. Sigur, mamografia se face la orice vârstă dacă există o patologie care necesită investigații suplimentare și dacă mamografia aduce un plus de informație.

Mamografia de screening se face la persoana cu sănătate aparentă, fără semne clinice. Asta ar trebui să înțeleagă toată lumea: nu facem mamografia doar în scop diagnostic. Putem să facem mamografie ca să aflăm că nu avem nimic. Și atunci este foarte bine.

Există cazuri speciale, care au patologie malignă în familie, care au rude foarte apropiate cu cazuri de cancer de sân, de sferă genitală apărute la vârste tinere, în premenopauză. Pacienta care are un istoric de acest gen în familie ar trebuie să înceapă mamografiile puțin mai devreme.

Toate cazurile sunt personalizate. Ținând cont de faptul că noi nu avem un program național de screening, avem screeningul oportunistic, adică ne orientăm după pacientă și stabilim timpii de reevaluare. Sunt țări care fac screening mamografic  după 40 de ani, la un an. Noi mai evităm această abordare. Dacă nu sunt probleme, încercăm să facem mamografia la 2 ani. Și eventual, între mamografii, mai facem o ecografie care este un examen mai soft, mai ușor de suportat” spune dr. Mihaela Sebeni.

Mamografia cu tomosinteză, o variantă avansată a mamografiei

„Mamografia este o investigație care are peste 120 de ani. A fost printre primele investigații radiologice. Ea a avut niște puncte slabe. În primul rând, era vorba despre calitatea mai proastă a imaginii, fiind vorba de un țesut moale, cel mamar. Deci nu facem radiografii de oase care ies mult mai bine.

Apoi a fost neplăcută din cauza compresiei. Ca imaginea să iasă bine, trebuia ca pacienta să nu se miște și sânul trebuia compresat între două padele. Apoi, mamografia nu era foarte clară la persoane cu sân dens, foarte glandular, ceea ce, la ora actuală, cam toată lumea cu vârsta peste 40 de ani are. Cu mamografia cu tomosinteză, s-au rezolvat niște puncte slabe ale mamografiei.

În primul rând, e mult mai clară. În al doilea rând, tomosinteza înseamnă secțiuni la un milimetru, făcute prin sân, pe care le face mamograful printr-un soft. Făcând aceste secțiuni la un milimetru, pe un sân dens, oricât de dens ar fi, prinzi leziuni mici, potențial suspecte.

Datorită faptului că se poate secționa grosimea sânului, virtual vorbind, nu mai este nevoie de compresia puternică ce nemulțumea multe paciente. Deci s-a rezolvat problema screeningului mamografic la sânul dens.

Există un alt pas înainte în mamografie, mamografia cu contrast. Aceasta se face în cazul pacientelor care necesită RMN de sân și sunt claustrofobe” adaugă dr. Mihaela Sebeni.

Mai multe informații despre mamografie, despre recomandările pe diverse categorii de vârstă, dar și despre ce ar trebui să știe despre screeningul mamografic femeile care au proteze mamare puteți afla din materialul realizat împreună cu medicul primar radiologie-imagistică medicală, Mihaela Sebeni.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Mihaela Sebeni - Medic primar radiologie-imagistică medicală
Dr. Mihaela Sebeni, medic primar și Doctor în Științe Medicale cu teza "Corelații histopatologice/imagistice în patologia mamară", a început supraspecializarea în Imagistica Senologică în urmă cu peste 20 de ani, fiind unul dintre primii formatori în Mamografie din țară. A ales această ...
citește mai mult