Dr. Anca Hâncu: cum influențează stresul bacteriile bune din intestin

Știai că bacteriile bune din intestin sunt influențate de stres?

Așa cum bacteriile bune din intestin influențează starea de spirit, așa și stresul influențează microbiomul. Dr. Anca Hâncu, nutriționist, ne-a explicat cum funcționează microbiomul.

Microbiomul are un rol extrem de important în imunitate. anihilează toxine și sintetizează vitamine și aminoacizi. Pe scurt, așa cum microbiomul poate influența starea noastră, așa și două ore de stres, de exemplu, distrug  bacteriile bune din inestin. Dr. Anca Hâncu explică faptul că mecanismul nu este chiar atât de simplu, dar acesta este principiul. Există un sistem extraordinar de complex între toate celulele și, în momentul în care apare un stres există descărcări de neurotransmițători care vor trimite semnale și spre această lume intestinală, pentru că e o lume întreagă care freamătă acolo. Din acest motiv vor apărea și acolo tulburări, dezechilibre. În momentul în care aceste dezechilibre se cronicizează, există legături cu unumite tipuri de patologii ce pot apărea: sindrom de colon iritabil și tulburări ale bacteriilor bune din intestin, dar și diabetul zaharat de tip doi are legătură cu microbiomul. Oamenii de știință studiază foarte intens aceste tulburări.

Modelarea bacteriilor bune din intestin se realizează prin tratamente cu probiotice sau prin transplant de microbiom fecal în condiții sterile. Noul microbiom influențează crearea noului microbiom. Acestea au potențial chiar de vindecare chiar și pentru patologii. Însă soluția cea mai simplă este cea mai la îndemână este să avem grijă de alimentația noastră zilnică, să fim atenți să facem exerciții și să avem un somn de calitate.

Se știe deja că folosirea antibioticelor „omoară” bacteriile bune din intestin, de aceea ar trebui să folosim cu atenție și doar la recomandarea medicului tratamentele cu antibiotice. Mai mult, este nevoie să avem grijă la procesele inflamatorii care se dezvoltă în organism, mai ales dacă avem dietă vestică ( cu multe grăsimi, proteine) sau dieta low-carb (tot o fietă dezechilibrată).

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Dr. Anca Hâncu - Medic generalist, Doctor in stiinte medicale, Nutritionist
Dr. Anca Mihaela Hâncu este Medic acreditat la nivel european în Medicina Stilului de Viață, Medic Generalist, Nutriționist, Doctor în Științe Medicale, Coordonator Centru de Medicina Stilului de Viață. A contribuit activ la educația medicală prin proiecte de stil de viață sănătos. În ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Medic generalist, Doctor in stiinte medicale, Nutritionist
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult