Diana Stănculeanu, psihoterapeut: cum ne protejăm psihicul de teama de război

Teama de război este una copleșitoare!

Teama de război poate deveni copleșitoare, mai ales acum, cu un război atât de aproape. Diana Stănculeanu, psihoterapeut, ne-a explicat cum ne putem menține echilibrul într-o perioadă atât de solicitantă din punct de vedere emoțional.

Este foarte important să acceptăm că în aceste zile nimeni nu se simte bine și cu toții trăim o stare de alertă mai accentuată sau mai puțin accentuată în funcție de mecanismele de reglare emoțională ale fiecăruia dintre noi. Această stare de alertă este o realitate și nimeni nu poate scăpa de ea. „Dacă cineva vine și spune că trăiește în această perioadă o stare de relaxare, fie avem de-a face cu o stare de negare a realității, fie de o ignorare completă a ceea ce se întâmplă”, spune Diana Stănculeanu.

Noutatea, impredictibilitatea și ambiguitatea sunt caracteristicile oricărui fenomen care ne pune în stare de alertă, care ne activează mecanismele de supraviețuire și de răspuns la o situație de stres, drept pentru care, în mod intuitiv, este important să ne orientăm către ceea ce este familiar în viața noastră, către ceea ce ne aduce o oarecare certitudine, dar și către ceea ce este foarte predictibil. Oricât ar părea de banal, rutinele noastre de zi cu zi pot reprezenta ancore importante. Recomandarea pentru cei care resimt teama de război la un nivel ridicat, este aceea de întoarcere la ceva ce este stabil, predictibil și cunoscut, fie că este vorba de rutine biologice (să luăm masa ca înaine), de rutinele noastre profesionale (să mergem la serviciu ca înainte), copiii să meargă la școală ca înainte, să ne cultivăm micile pasiuni și hobbyuri ca înainte.

În astfel de momente e important să ne agățăm de ce știam să facem și de ce ne vine cel mai ușor să facem, acesta fiind felul nostru de a-i reaminti creierului că suntem, totuși, într-o situație de siguranță.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Diana Stănculeanu - Psihoterapeut și expert național în sănătate mintală
Diana Stănculeanu este psihoterapeut terapie cognitiv-comportamentală și expert național în sănătate mintală, cu experienţă vastă în consilierea şi terapia individuală şi de grup a copilului şi adolescentului cu tulburări emoţionale (anxietate, depresie), dar și în consilierea şi ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Psihoterapeut și expert național în sănătate mintală
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult