De ce apare dependența de partener – pastila de psiho

Dependența de partener apare pe fondul unor probleme emoționale.
  • Publicat:

Dependența de partener este întâlnită la multe cupluri. Unele femei, atunci când intră în relație, încep să creadă că nu se mai pot descurca fără soțul sau iubitul lor. Fie își sună partenerul pentru orice lucru –pentru că nu pot lua anumite decizii (inclusiv vestimentare) sau că nu se descurcă să ajungă într-un anumit loc. Dacă te întrebi de ce se întâmplă asta, colega noastră Bianca Poptean, consilier de dezvoltare personală, ne spune câteva motive.

E foarte probabil ca acea femeie să fi fost crescută de o mamă care credea că o femeie nu se poate descurca fără un bărbat. De la schimbatul unui bec, la plătitul facturilor sau condusul mașinii. Vă spun din proprie experiență că, în momentul în care crești cu o astfel de mamă, ți se pare că ești complet neajutorată și nu vei reuși să te descurci niciodată de una singură, fără un bărbat.

Al doilea motiv ar fi că femeia care devine dependentă de partenerul ei a crescut într-o familie în care ambii părinți sau doar unul dintre ei au fost fie foarte critici, fie foarte protectori. În ambele cazuri, studiile spun că un copil crescut cu astfel de părinți dezvoltă sentimentul că nu este îndeajuns de bun, că nu se poate descurca singur, sentiment ce se înrădăcinează atât de puternic, încât atunci când fetița devine femeie va crede și mai puternic acest lucru.

Un al treilea motiv ce duce la dependență este că acea femeie nu are încredere în ea și poate avea chiar o stimă de sine scăzută. Lipsa de încredere este o consecință directă a parentingului autoritar care a criticat orice a făcut fetița sau a parentingului ultra protector care a cocoloșit fetița și a transformat-o într-o femeie ce nu poate lua singură propriile decizii.

O femeie devine dependentă de partenerul ei și dacă a văzut același lucru în familia ei: că mama era dependentă de tată. Acesta este modelul cu care a trăit și care i-a setat normalul relațional.

Al cincilea motiv care explică dependența unei femei este tiparul de atașament anxios care o face să se teamă că nu e îndeajuns de bună și că va fi părăsită.

A nu putea să ia decizii de una singură – exact ce spuneam la început – este tot o consecință a faptului că acea femeie nu are încredere în ea și în propria judecată. Dar acest lucru se întâmplă, repet, pentru că i s-a impus ce să facă și a internalizat ideea că ea nu știe, că știu alții mai bine decât ea.

Și ultimul motiv pe care îl expun aici: o femeie poate deveni dependentă de partenerul ei pentru că îi este foarte frică de singurătate. Fapt ce arată că nu este în armonie cu ea, nu se iubește, nu știe să-și acorde timp.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult